BiH
421

Dušanka Majkić o otpremnini od 28.000 KM: Dobila sam samo ono što mi i pripada po sili zakona

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema pisanju "Slobodne Bosne", zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić odlučila je krajem maja otići u penziju, ali samo dan kasnije ponovo je zasnovala radni odnos.

Majkić je, 25. maja ove godine izdato rješenje o "prestanku statusa stalno zaposlenog poslanika zbog odlaska u penziju po sili zakona".

Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna "pomoć" u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o "sticanju statusa stalno zaposlenog poslanika", što znači da je u penziji provela svega dva dana, da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.

Dušanka Majkić za Klix.ba kaže da nije ni na koji način pokrenula ili tražila da ode u penziju i da joj bude isplaćena otpremnina.

"To je urađeno po sili zakona. Ni na koji način nisam tražila da dođem do bilo kakve otpremnine, to je urađeno po osnovu postojećih propisa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nisam znala ni kad će ni šta će bit od toga", kaže Dušanka Majkić.

Ona dodaje da su svi zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon odlaska u penziju dobili otpremninu u iznosu šest svojih plaća.

"Svi članovi Vijeća ministara BiH, svi članovi Parlamentarne skupštine BiH, članovi Predsjedništva BiH te svi ostali državni službenici, njih oko 23.000, imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plaća. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva", pojašnjava Majkić.

Također, ona naglašava da je dobila "ono što joj i pripada nakon 40 godina radnog staža".

"Na osnovu toga što sam ponovo dobila mandat za period 2014-2018. imam pravo da taj mandat i koristim. Nema niti jedne zakonske prepreke vezano za moj slučaj. To su pojedini mediji napravili slučaj, a svi državni službenici koji su otišli penziju dobili su istu otpremninu ali se o tome ne govori", zaključuje Majkić.