Interpolova potjernica
0

Dušan Janković i dalje u bjekstvu, SIPA ga traži

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ratni zločinac Dušan Janković i dalje je u bjekstvu. Bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti Prijedor Sud BiH je u utorak nepravosnažno osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora, a on se nije pojavio na izricanju presude.

Državni sud izdao je nalog za hapšenje Jankovića. koji je osuđen za ubistva civila na Korićanskim stijenama, a za njime je izdata i crvena interpolova potjernica.

Kako smo saznali u Sudu BiH, još uvijek nema saznanja o tome gdje se ratni zločinac nalazi.

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Željka Kujundžija, kazala je za Sarajevo-x.com da se aktivno radi na pronalasku Jankovića.

"Po naredbi Suda BiH poduzete su sve aktivnosti i aktivno se radi na lociranju i privođenju Dušana Jankovića", istakla je Kujundžija.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Dušana Jankovića krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora. Janković se nije pojavio na izricanju presude, a putem svog branioca Ranka Dakića poslao je poruku da mu je automobil na putu ka Sarajevu ostao u kvaru.

U Sudu BiH su naveli da je u ponedjeljak, dan prije izricanja presude ,Jankovića u njegovom domu obišla prijedorska policija, a njegova supruga tvrdi da je ka Sarajevu krenuo u utorak u jutarnjim satima.

Nadležne institucije istakle su da su odigurani svi granični prijelazi, kako bi se spriječio bijeg osuđenog zločinca.