Odgovor Odgovora
94

Duraković: Politički mešetari su krivi za propast probosanske politike u RS-u

Klix.ba
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na informaciju da se zastupnica HSP-a koja je na listi Domovine izabrana u Narodnu skupštinu RS-u nije nijednom oglasila u posljednje tri godine reagovali su iz Pokreta "Odgovor". Ćamil Duraković poručuje da je ovo još jedan pokazatelj propasti probosanske politike u RS-u.

"Pregovori o zajedničkoj listi za NSRS su protekli rezultatski uspješno 2014. godine, ali su se formirali prvenstveno oko rasporeda kandidata na listama. Ishod toga je bio da je HSP-u kao jedinoj hrvatskoj stranci koja je ostala u pregovorima - pripao kompenzacijski mandat. Premda se očekivalo da će to mjesto ići HDZ 1990 i Tomislavu Tomljanoviću, oni su se tada kukavički povukli iz pregovora, zbog interesa izbora u Federaciji, a ova pozicija je ostala na kontrolu sarajevskom političkom mešetaru Vinku Jakiću", poručuje Duraković.

Napomenuo je da nakon još jedne serije propalih pregovora u vezi zajedničke liste za ove izbore, izvjesno da probosanske stranke nemaju ni volju, a ni organizacijski kapacitet da osvoje išta više od Ustavom garantovana četiri mjesta u NSRS.

"Za takvo stanje ne treba isključivo kriviti SDA, premda bi to bilo politički oportuno. Ako sagledate aktivnosti drugih političkih stranaka, vidjet ćete da su jedini ozbiljni predstavnici drugih stranaka i glasovi probosanske politike Admir Čavka iz SBB-a, Mirsad Duratović iz DF-a, Emir Suljagić iz GS-a i Elvedin Hamzić iz SBiH-a, a da strukturalnog organizovanog otpora nema", dodaje Duraković.

Istakao je da se sve više pokazuje da pregovori o "probosanskom" ili "proevropskom" bloku služe samo za kalkulisanje i izbornu matematiku propalih kadrovika.

"Zato pozivamo SDP, SBB, SDA, BPS, SBiH, DF i sve druge koji su učestvovali na izborima u RS-u, kao i Nezavisni blok, NBL, NS, GS i sve nove stranke koji okupljaju probosanske snage, da svi samostalno izađu na izbore, te da se konačno pokažu ko politički postoji na terenu, a ko ne", poziva Duraković.

Ističe da se predugo bavimo repovima iz prošlosti, te je isto stvorilo samo svitu vjernih budžetskih korisnika RS-a, a nikako lidera koji su spremni krenuti u borbu za ravnopravnost u ovom bh. entitetu.

"Nemamo svoje predstavnike u Vladi, sistem je marginalizovao potpredsjednika RS-a, naši delegati u Vijeću naroda ne znaju sastaviti apelaciju Ustavnom sudu, a zastupnici - osim par izuzetaka, ne upućuju amandmane ni inicijative prema Skupštini, već im je ultimativni potez - napuštanje sjednica i odlazak na kahvu u skupštinsku kantinu. Dosta je nerada, dosta je politike spašavanja funkcionera - za koje se više niko živ ni ne sjeća ni kako su postali to što jesu, kako u svojim strankama, tako i u institucijama", zaključuje Duraković.