BiH
5

Duraković: Odluka CIK-a u vezi sa Srebrenicom je trijumf pravne države

Anadolija
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici sa pet glasova "za" odbacila kao neosnovane zahtjeve Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za Republiku Srpsku (RS) o poništavanju izbora u Srebrenici, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Stranke imaju pravo žalbe Sudu BiH u roku od dva dana nakon što prime odluku CIK-a. Sjednici su prisustvovali novoizabrani članovi CIK-a Ahmed Šantić, Novak Božičković te Stjepan Mikić, koji je ponovo izabran za člana CIK-a.

Ćamil Duraković, novi načelnik Srebrenice izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je "ovo trijumf pravne države", te da je on postignut "uz pristanak svih relevantnih faktora".

"To se moglo desiti i ranije, jasno, da se uvažavale činjenice i Zakon. No, na Srebrenici su se i ovaj put htjela otvoriti neka nova pitanja, odnosno da ona bude moneta za potkusurivanje nekih dnevno-političkih aktivnosti. Drago mi je što se potvrdilo ono što smo govorili, isplatio se trud svih nas", kazao je Duraković.

Duraković je najavio da će odmah nakon izdavanja certifikata o izboru za načelnika pozvati sve relevantne faktore i pokušati dogovoriti što stabilniju većinu u Skupštini općine Srebrenica.

"Moramo postići jedno jedinstvo u Srebrenici, bez obzira na nacionalnost građana. Samo tako ćemo moći kasnije zakucati na vrata i Sarajeva, ali i Banje Luke, a kako bi se promijenio odnos prema Srebrenici. Jer, ovdje se teško živi. Težak život ne bira naciju. Jedino zajedno možemo uspjeti. Radit ćemo na tome da ponovno ne postanemo moneta za potkusurivanje", izjavio je Duraković za AA.

Vezani članci