BiH
4

Duraković: Imamo kvalitetnu većinu koja se uvažava

FENA
U Srebrenici je donedavno djelovala zajednička platforma svih političkih stranaka koja je bila potpisana nakon izbora, ali je prije nekoliko dana potpisana nova koalicija između Saveza Stranke demokratske akcije-Stranka za BiH i SNSD-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je da je dobio sporazum na potpisivanje koji garantira većinu.

"Ako su se dvije strane dogovorile, ja sam treća strana u tome i potpisnik sporazuma koji će biti praćen dogovorom između politike i načelnika što je najbolje za lokalnu zajednicu. Trenutno imamo neupitnu kvalitetnu većinu koja se uvažava", izjavio je Duraković.

Ističe da je većina neophodna za funkcioniranje i provođenje ideja "koje su ovdje zacrtane".

"Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Unutar tog sporazuma bit ću onaj koji neće dozvoliti da stvari vode na svoj način. Mislim da smo ozbiljno preuzeli odgovornost i da će građani biti zadovoljni efektima naredne godine", kazao je Duraković.

Predsjednik SNSD-a u Srebrenici i odbornik SNSD-a u Skupštini općine Srebrenica Radomir Pavlović ustvrdio je da će nova koalicija biti bolja za građane Srebrenice.

"Ova politika može da pruži veću korist lokalnoj zajednici i najbolji je okvir za Srebrenicu kako bi najviše sredstava došlo do Srebrenice i kako bi ta sredstva bila iskorištena", izjavio je Pavlović.

Potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je Feni da, što se tiče bošnjačke pozicije, u narednom periodu neće biti nikakvih promjena, "a SNSD ima slobodu da odluči da li će koga da mijenjaju na poziciji".

"Ova koalicija je potpisana na višestruko zadovoljstvo i tako će da djeluje u budućnosti. Trudit ćemo se da što bolje radimo da bismo ostvarili bolje rezultate u radu", istakao je Fejzić.

Nezavisni odbornik u Skupštini općine Srebrenica Daut Tihić ocijenio je da politička situacija u Srebrenici "nikad nije bila gora", a odbornica SDP-a Vesna Mustafić je mišljenja da nova koalicija predstavlja "politikanstvo, da je u ličnom interesu pojedinih ljudi, te priprema za novu kampanju".

"Nažalost, ta podjela se svodi na nacionalnu osnovu i to nije dobro za građane", ustvrdila je.

Predsjednik SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović izjavio je da se platforma raspala nakon smjene predsjednika Skupštine općine Srebrenica Radomira Pavlovića.

"Pavlović je sve učinio da se sa svojima političkim partnerima nagodi na štetu srpskih interesa i suština ovoga jeste antisrpsko djelovanje SNSD-a na području Srebrenice", stav je Cvjetinovića.