Razgovor o većini u Skupštini
8

Duraković i aktivisti inicijative Glasaću za Srebrenicu na sastanku u SDP-u

Piše: E. G.
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija primio je danas u zgradi Centrale ove stranke novoizabranog načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića i aktiviste inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Kako Klix.ba saznaje u SDP-u, sastanak se održava na Durakovićev zahtjev predsjednicima SDP-a i SBB-a te se očekuje da će biti govora o novoj skupštinskoj većini u Općini Srebrenica, nakon što su SDP i SBB odlučili formirati većinu sa SDS-om i SNSD-om.

Podsjetimo i na to da je Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbio zahtjeve SNSD-a i Koalicije za Republiku Srpsku za poništavanje izbora u Srebrenici. Zahtjevi za ponavljanje izbora u izbornoj jedinici Srebrenica odbijeni su kao neosnovani.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i pored odluke Suda BiH, kojom je odbačena njihova žalba na rezultate izbora, i dalje osporava legalnost i legitimitet održanih izbora.

"To više nije pravna nego politička odluka. Očigledno je pod pritiskom jednog broja stranaca taj sud, koji je i ranije odlučivao na ovaj način, odlučio i ovaj put", kazao je jučer Dodik.

Dodao je i to da će općinska struktura u Srebrenici morati poštovati zakone i obilježja Republike Srpske za razliku od ranijih vremena kada vlasti RS-a nisu htjele "Srebrenicu vraćati na svoj dnevni red ili na dnevni red medija iz svijeta".

"Ukoliko ne bude tako, mi ovaj put nećemo oklijevati da primijenimo zakonske propise, čak i do te mjere da uvedemo i privremenu upravu u općini u kojoj bi se pokušavalo bilo šta što nije u skladu sa zakonima Republike Srpske", kazao je Dodik za agenciju SRNA.

Duraković i inicijativa Glasaću za Srebrenicu su ranije pozvali SDP BiH da se nakon uspješne kampanje i pobjede na izborima za načelnika i Skupštinu općine, suzdrži od ulaska u koaliciju sa negatorima genocida.

Nakon sastanka s Lagumdžijom, koji bi trebao završiti oko 14 sati, vjerovatno će biti poznato više o onome o čemu je danas bilo govora između Srebreničana i predsjednika SDP-a.