Pomoć za liječenje
0

Državni parlamentarci zadužili Vijeće ministara da izdvoji milion KM za Gazu: Hoće li biti protivljenja?

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojilo je poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Ministarstvo finansija i trezora BiH da izdvoji milion KM za djecu Gaze.

Inicijativu su uputili predsjedavajući Kluba Naroda i pravde Nihad Omerović i SDA-ov zastupnik Safet Kešo, a pridružio im se i Šerif Špago, koji je to već ranije predlagao, ali nije bilo usvojeno.

"Punog srca mogu reći da smo danas usvojili jako bitnu inicijativu za svu djecu u Pojasu Gaze u Palestini koje su žrtve nerazumnih ratnih stradanja. Po osnovu predmetne inicijative, Vijeće miistara će izdvojiti 1.000.000 KM za medicinsku pomoć", rekao je on i zahvalio kolegi na saradnji.

U obrazloženju inicijative se navodi da doniranje milion KM djeci Gaze "ima ključnu ulogu u pružanju hitne medicinske skrbi, poboljšanju infrastrukture zdravstvenog sistema".

"Sredstva će se koristiti za nabavku lijekova i medicinske opreme. Ova velikodušna donacija ne samo da olakšava trenutne zdravstvene izazove, već i gradi temelje održivog sistema zdravstvene zaštite Pojasa Gaze u Palestini", navedeno je u inicijativi.

Međutim, da bi BiH u konačnici izdvojila milion KM za Gazu potrebno je da Vijeće ministara BiH potvrdi tu odluku.

Predstavnički dom BiH je zadužio Ministarstvo finansija da izdvoji finansijska sredstva, što oni moraju uraditi i predložiti to Vijeću ministara, međutim na ostalim ministrima je da li će to podržati ili ne.

Ova inicijativa se na Predstavničkom domu BiH našla i krajem oktobra kada uopšte nije dospjela na dnevni red jer nisu željeli glasati ministri iz Republike Srpske. Sada su oni glasali te je inicijativa i usvojena, međutim pitanje je da li će Vijeće ministara odlučiti u skladu s onim kako je naložio Predstavnički dom.