Komentari (37)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sindikat treba da izađe sa zahtijevom da se javno obznane svi troškovi koje su poimenično proizveli ministri, zamjenici, direktori, savjetnici i drugi visoko pozicionirani u državnoj službi tokom 2011. Svaka marka potrošena iz budžeta da se javno objelodani: plata, nadoknade za odvojeni život, prevoz, naknade za razne komisije i tijela, dnevnice u zemlji, dnevnice u inostranstvu, avio-karte, troškovi hotela u zemlji i inostranstvu, troškovi reprezentacije i mobilnog telefona, broj pređenih kilometara i troškovi službenih vozila koja mahom koriste 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Vidjelo bi se da mnogi \"jalovi kadrovi\" koštaju državu i preko 150.000 KM godišnje. Tek onda da se razgovara o modalitetima smanjenja plata onih koji jedino rade!. Vrhuška nije takla u svoje privilegije ali širokim masama smanjuju sve što stignu!
nema ovdje zivota....
Ali kako će im isplatiti potraživanja ako ista nisu uvrštena u glabalni finansijski okvir.... svjestan sam ja da bi im trebalo tehnike JAKO PUNO a plate više manje - izdržali bi i sa ovih 4,5% smanjenja - međutim nema ni tehnike ni novih tehnologija nema ničega - a mene to najviše pogađa jer to znači da NEMA NAPRIJED, nego stoj u mjestu sa onim što imaš.... postoji alternativa - međutim nema entuzijazma niti izgleda interesa kod postjoćih zaposlenika/strukture - smao daj platu i što manje da se radi - i kukanje kukanje...
Posao državnih službenika je da poznaju i sprovode zakone. Ako ne poznaju zakon koji Spiric/Dodik-Zlatko-DHZ made prijedlog o smanjenju placa krsi onda nisu kompetentni drzavni sluzbenici. Ako poznaju zakon onda se naprosto moraju buniti kroz sindikat a ne mirno sjediti i gledati krsenje zakona koji, kao i svaki drugi zakon, svi treba da postujemo kako ne bi doslo do haosa i pravne nesigurnosti svih gradjana. Traze vracanje koeficijenta utemeljenog na vazecem zakonu (a smanjenog podzakonskim aktom Nikole Spirica - dakle krsenjem Zakona o placama drzavnih sluzbenika) 2009. godine i ostavljaju mogucnost za pregovore izmedju sindikata i Vijeca ministara za smanjenje takvih, na zakonu utemeljenih, primanja. U protivnom ne da nece biti usteda u budzetu nego ce izdataka biti puno vise nego da je sve vrijeme postovan odgovarajuci zakon jer drzavni sluzbenici ce dobiti slucajeve na sudu po tuzbama za protuzakonito smanjenje koeficijenta 2009. godine odnosno za stopu poreza za uposlenike iz FBi
iduce sedmice, posto ovu cijelu ce kisha da pada ... dabogda svi redom upalu pluca fasovali ... nije ih stid ...
nije pat pozicija nego pirova pobjeda.... Zahvalite rukovodstvu sunčanijeg manjeg entiteta.... a zaista vole sa visine gledati kad se neko bori za opće dobro.... posebno onaj što mi je ličnu tražio pred OHR-om....
Nešto mi svi ti na državnim jaslama ne talasaju kada treba srokati entitete, i entitetske nadležnosti, ne miču ali ne diraj ih..... jel se to zove pat pozicija.... manji entitet prvi u bankrotu ?
Ljudi nije stvar u 4,5 % i 40-ak maraka, stvar je da se sroka sve sto je na drzavnom nivou SIPA, sud, granicna.....a kad se srusi sve sto ima drzavni karakter zna se sta slijedi. Pogledajmo konacno barem godinu unaprijed, pa samo 7% novca koji se vrti u BiH je dodjeljen drzavi a ostalo entitetima pa zar vam vise nije jasno sta se nastoji.
Samo vi štrajkujte, satić kuca tika tak, još malo pa nećete imati plata nikako. Ovo malo jada sto zaradjuje i puni vam budzet je pred kolapsom. Sramota je da ja svaki mjesec uplatim novca za dva visokoobrazovana državna službenika, a kad im dodjem u kancelariju ne znaju se ni pozdraviti. Državni službenik=nekultura=nepotizam=korupcija=nerad=javašluk....
P.O.P.U.S.I.T.E. VI SVI DRZAVNIM SLUZBENICIMA ONO NA PAUZI KADA SE ODMARAMO OD NERADA!!! POSEBNO STUDENTI SVAKAKO NEMAJU POSLA!!!
Neka budu sretni da su zaposleni i da ne pripadaju onoj skupini od 560000 na birou i onih 100000 koji rade a ne primaju plate.
Ne dirajte plate, zadužite se još više, zadužite, zadužite, dugove niko vraćati neće..... Svi u štrajk, uzmimo sebi crno ispod nokta, Policija nek nas vodi, ovo je totalna sloboda, Nema anarhije, ukidaju nam naša prava, kada ne bude države neće biti ni posla niti tala..... U pamet ovce - u pamet !
@E moj Smajo koliko je takvi sto misle kao ti a onda kad pocnes raditi e sto mi smanjuju,....Znas li bolan da radnik koji naplacuje parking ima vecu platu od policajca u sipi i gp?
nemam nista protiv, nek ne daju svoje plate , zasto bi svi radili za mizeriju. Samo, neka ih pola otpuste jer nam ne trebaju pa neka im onda povecaju plate za 5% ali da onu polovinu koju su otpustili ne premjeste po obicaju na neka nova izmisljena radna mjesta opet sa nase grbace. trebamo mi izaci i otjerati ih pola pa da ostane taman koliko treba administracije, taman da im smanjimo broj.
m.a.m.u im pa sta hoce, ja bi im jos vise smanjio, pa nikako i ne rade nista
Ovo je idealna prilika za masovne proteste,vladajući kriminalci neće imati jaku zaštitu.Ruši vladu!!!!
Dajte sada i ovim neradnicima penzije kao što ste onim p.a.r.a.z.i.t.i.m.a od \"boraca\", p.o.s.e.r.e.m. im se na njihov patriotizam i moral! Inače, izgleda da će svi ovdje izganjati svoje plate/penzije, \'sem nas normalnih koji nemamo veze i pošteno pokušavamo studirati/rintati, eh, teško nama kada smo ovakvi pa trpimo i šutimo! Da smo normalni, davno bi se digli i j.e.b.a.l.i im m.a.t.e.r po spisku!