Pianino za Udruženje Oaza
0

FOTO / Druženje uz note za osmijeh na licima i u srcima

Sarajevo-x.com
U Coloseum Clubu održana je konferencija za medije povodom uručenja muzičkog instrumenta pijanina predstavnicima Udruženja "Oaza". Pianino je poklon Coloseum Cluba Udruženju "Oaza", koje pruža usluge za više od 700 osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Cilj donacije jeste obogatiti trenutne sadržaje koje "Oaza" nudi svojim korisnicima i unaprijediti uslove za muzikoterapiju koja okuplja više od 30 članova Udruženja starosne dobi između 20 i 30 godina.

"Udruženje 'Oaza' postoji već pedeset godina i kroz svoj rad pruža podršku osobama sa intelektualnim teškoćama, omogućava im život dostojan čovjeka i moguću ličnu sreću. Već pet godina realizujemo sekciju muzikoterapije, koja predstavlja najveće oduševljenje korisnika. Ovaj pianino predstavljat će novi segment rada na sekciji muzikoterapije", kazala je Adisa Pamuk, izvršna direktorica Udruženja "Oaza".

Ističući zadovoljstvo zbog mogućnosti pružanja podrške radu Udruženja "Oaza" Mitja Škarja, direktor Coloseum Cluba, istakao je: "Pružila nam se još jedna prilika da ovom simboličnom gestom pružimo pomoć i osmijeh onima kojima je to najpotrebnije. Nadamo se da će pianino unaprijediti sate muzikoterapije, ali i potaknuti socijalnu inkluziju članova 'Oaze' u društvo. Coloseum Club će svakako biti otvoren za realizaciju sličnih projekata i u budućnosti".

Respektovani muzičar i pijanista Vlado Podany u svom obraćanju prisutnima izjavio je: "Biti prijatelj sa 'Oazom' je privilegija koje se neću nikada odreći. A ovaj pianino će nam biti stalna veza, jer ja, vjerovatno, najbolje komuniciram na taj način. Mislim da je ovo najmanje što čovjek može učiniti da se pomogne ovim ljudima, da u ovoj životnoj pustinji pronađete i njihovu i svoju oazu".

Produktivnost rada Udruženje "Oaza" i doprinos inkluziji članova sa intelektualnim poteškoćama u društvo potvrđuje činjenica da su na nedavno održanom takmičenju "Malmo Open 2011" u Švedskoj članovi Udruženja "Oaza" postigli značajne rezultate. Naime, na takmičenju je učestvovalo više od 2.500 takmičara iz 13 različitih zemalja, a iz Udruženja "Oaza" učestvovali su Nađa Suljović, koja je osvojila zlatnu i Adnan Pribišić srebrenu medalju u plivanju, dok je Adis Baraković osvojio bronzanu medalju u boćanju.

Donirani pianino dodatno će unaprijediti rezultate tehnike muzikoterapije, koja se redovno provodi u udruženju "Oaza", a koja za cilj ima pospiješiti sazrijevanje, razvoj, zdravlje i svakodnevno funkcionisanje članova sa intelektualnim poteškoćama različitog stepena.

Nakon zvaničnog obraćanja govornika na konferenciji za medije, pijanista Vlado Podany počastio je prisutne izvedbom jedne muzičke kompozicije, a članovi udruženja "Oaza" predstavili su svoj rad izvođenjem vlastite muzičke numere.