BiH
0

Drugostepena presuda u predmetu Zoran Đerić i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja na kojoj su razmotrene žalbe Tužilaštva BiH, branilaca optuženog Mire Jurišića, optuženog Mladena Ivanića i njegovog branioca, donio drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda od 24. juna 2008. godine djelomično potvrđuje, preinačava i ukida.

Vijeće apelacionog odjeljenja odbilo je žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo prvostepenu presudu u dijelu u kojem se optužba odbija u odnosu na optužene Zorana Đerića, Pericu Bundala, Rodoljuba Trkulju i Stojka Blagojevića - za krivično djelo zločinačko udruženje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prvostepena presuda potvrđena je i u dijelu u kojem se oslobađaju od optužbe optuženi Mladen Ivanić - za krivično djelo zločinačko udruženje; optuženi Mladen Ivanić, Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević - za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u podstrekavanju; optuženi Mladen Ivanić i Perica Bundalo - za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, kao i optuženi Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović - za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe branilaca optuženog Mire Jurišića, uvažilo žalbu Tužilaštva BiH, te prvostepenu presudu preinačilo u dijelu odluke o kazni tako da je optuženom Miri Jurišiću - za krivično djelo šumska krađa, za koje je oglašen krivim, utvrdilo kaznu zatvora u trajanju dvije godine i novčanu kaznu, kao sporednu kaznu, u iznosu 10.000 KM, dok ej za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, za koje je također oglašen krivim, utvrdilo kaznu zatvora u trajanju tri godine. Stoga je optuženi Miro Jurišić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju četiri godine, s tim da mu se istovremeno izriče i novčana kazna u iznosu 10.000 KM.

U vezi s osuđujućim dijelom prvostepene presude koji se odnosi na optuženog Mladena Ivanića - za krivično djelo nesavjestan rad u službi, žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana, dok je žalba branioca optuženog Mladena Ivanića uvažena i presuda Suda BiH od 24. juna 2008. u tom dijelu ukinuta te određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

U ostalom dijelu koji se odnosi na oslobađanje dužnosti naknade troškova krivičnog postupka i mjere oduzimanja dviju novčanica prvostepena presuda ostaje neizmijenjena, saopćeno je iz Suda BiH.