BiH
0

Dragomir Milošević osuđen na 33 godine zatvora

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haški tribunal osudio je Dragomira Miloševića, bivšeg generala Vojske RS- a (VRS) na 33 godine zatvora zbog provođenja kampanje terora nad civilima tokom opsade Sarajeva, izvijestio je Reuters. Optužba je zahtijevala doživotnu zatvorsku kaznu za 65-godišnjeg bivšeg generala.

Milošević je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. On je osuđen po pet tačaka - za teroriziranje, ubistva i nečovječne akte počinjene tokom kampanje snajperisanja i granatiranja koja je rezultirala ranjavanjima i ubistvima velikog broja civila u opkoljenoj bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Dvije tačke optužnice za nezakonite napade na civile su odbačene, navodi se u saopćenju.

U zbirnoj presudi, Sudsko vijeće je ustanovilo da je pod komandom Dragomira Miloševića Sarajevsko-romanijski korpus (SRK) vojske bosanskih Srba (VRS) držao u okruženju grad Sarajevo 15 mjeseci, što je okončano krajem sukoba u novembru 1995.

Sudsko vijeće ustanovilo je da je SRK koristio nekoliko metoda da provodi svoju kampanju, uključujući snajperske i minobacačke napade. Vijeće je također primijetilo kako su brojni svjedoci svjedočili da "nije bilo sigurnog mjesta u Sarajevu, čovjek je mogao biti ubijen bilo gdje i bilo kada". Sudsko vijeće je također ustanovilo da je pod Miloševićevom komandom SRK modificirao korištenje avionskih bombi "koje su bile neprecizne i nisu služile vojnoj svrsi". Korištenje minobacača izazvalo je brojne pogibije i ranjavanja među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Sudsko vijeće istaknulo je napad na pijacu Markale od 28. augusta 1995. u kojem su ubijena 34 civila i ranjeno 78, kao jedan od najgnusnijih zločina. Također je ustanovilo je da je SRK granatirao pijacu Markale. Ono je odbacilo navode odbrane da je granatiranje pijace Markale izvela Armija Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Kao komandant SRK-a, "Milošević je imao uzak lanac komande koji je osiguravao da drži kontrolu nad aktivnostima svojih jedinica. U presudi se posebno spominje naređenje koje je izdao Milošević 6. aprila 1995. Ilidžanskoj brigadi "da odmah pripremi lanser za avionske bombe i transportira bombe za lansiranje. Najkorisnija meta mogla bi se izabrati u Hrasnici ili Sokolović-Koloniji, gdje će biti najveći broj žrtava i materijalne štete".

Sudsko vijeće je ustanovilo da je Milošević "zloupotrebljavao svoj položaj i da je, kroz svoja naređenja, planirao i naređivao golema i sistematska kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Štaviše, optuženi je koristio redovno upotrebu krajnje nepreciznog oružja s velikom eksplozivnom snagom: modificirane avionske bombe". Sudsko vijeće smatra učestalu upotrebu tog oružja kao dodatni faktor u donošenju presude, navodeći kako se korištenjem modificiranih avionskih bombi Milošević igrao životima civila Sarajeva, navodi se u saopćenju

Dragomir Milošević preuzeo je komandu nad SRK-om od Stanislava Galića 1994. godine. Galić je bio na suđenju pred ICTY-jem zbog zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva i osuđen je u novembru 2006. na doživotnu robiju za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.

Dragomir Milošević predao se 3. decembra 2004. godine. Sudski proces protiv njega počeo je 11. januara 2007., a završne argumentacije su iznesene 9 i 10. oktobra.