Štrajkuje u Banjoj Luci
0

Dragomir Andan zbog iscrpljenosti završio u hitnoj

FENA
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Dragomir Andan (Foto: Fotoservis)
Bivši direktor policije RS-a Dragomir Andan jutros je, nakon 15 dana štrajka glađu ispred Ureda OHR-a u Banjoj Luci, usljed pogoršanja zdravstvenog stanja prevezen u hitnu pomoć.

Ljekari su potvrdili da je priključen na infuziju te da ima bolove usljed iscrpljenosti.

Proteklih dana Andan je izjavljivao da će istrajati u štrajku glađu dok se ne riješi njegov slučaj.

Andana je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio 10. jula 2007. na zahtjev nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte s mjesta zamjenika načelnika Uprave za obuku MUPRS-a s obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Smijenjen je, obrazloženo je tada, kako bi bio spriječen "da koristi svoj položaj i nastavi djelovati kao član mreže podrške ratnim zločincima".

Lajčak je tada dodao i da očekuje da organi RS-a provedu istragu "povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući Andanovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin".

Na početku njegovog štrajka glađu, 30. augusta, iz OHR-a je rečeno da sankcije visokog predstavnika protiv Dragomira Andana i dalje ostaju na snazi, jer ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija koje je visoki predstavnik nametnuo 2007.godine.