Napokon dočekali
98

Drago Grbavac o registru: Dobro je da je nešto objavljeno, ali je najbitnija reakcija ljudi

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji pozdravio je objavu boračkog registra, ali naglasio da je sada najbitnija reakcija branitelja i boraca na objavljene podatke. Ponovio je da je broj branitelja dvostruko veći od onih koji su zaista bili u ratu te je najavio obaranje posljednjeg zakona.
"Sam čin objave mi pozdravljamo i dobro je da nešto postoji, ali nije to ono što smo mi očekivali i što je trebalo napraviti. Bolji pristup bi bio da je registar pravljen "iz baze", a ne nametan s vrha. Posebno je zanimljiv veliki broj žena", kazao je Grbavac.

Predsjednik Zaboravljenih branitelja, organizacije kojoj je borački registar bio jedna od zahtjeva na kojem insistiraju godinama, ponovio je kako je broj pripadnika Armije RBiH i HVO-a na kraju rata zajedno iznosio oko 300 hiljada, dok je sada bro branitelja i boraca dvostruko veći i kako se on s vremenom samo povećavao.

"Ja znam ko je sa mnom bio u ratu, i mi želimo registra sa stvarnim podacima, a ne ovakav. Ipak, dobro je da je nešto objavljeno", izjavio je.

Grbavac najavljuje i obaranje novog Zakona o borcima koji, kako kaže, diskriminira ovu populaciju dobno i sopcijalno.

"Bukvarević je ministar boraca i invalida, a ne socijalne zaštite. Nema on pravo da diskrimina ljude po tome koliko imaju i da im dodjeljuje neku ekzistencijalnu naknadu. Isto tako niko nema pravo da borce dijeli po godinama starosti", zaključio je Grbavac.