"Progon neistomišljenika"
55

Bivšim borcima HVO-a kazne od 700 i 800 KM zbog blokade Bijače

R. D.
ispred Suda u Širokom Brijegu
ispred Suda u Širokom Brijegu
Već godinu dana sudovi u Zapadnohercegovačkom kantonu procesiraju pripadnike Udruge "Zaboravljeni branitelji" zbog blokada graničnog prijelaza Bijača i drugih saobraćajnica. Branitelji to vide kao progon političkih neistomišljenika od vlasti u Hercegovini.

Ovih je dana za petoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane Kantonalni sud u Širokom Brijegu izrekao pravosnažne mjere.

"Za jednoga bivšeg člana udruge sud je izrekao oslobađajuću presudu jer je Policijska uprava Ljubuški protiv istog odustala od optužbe, za drugoga je novčanu kaznu od 800 maraka zamijenila uslovnom kaznom od godinu dana, dok je za trojicu preostalih branitelja potvrdila novčane kazne od 700 i 800 maraka. Dostojanstveno kao i u ratu zaboravljeni branitelji su još jednom podnijeli atak na život, ali ovaj puta i na dostojanstvo i ponos koje im nikakva kazna neće uništiti, u to su više nego sigurni", kažu iz udruge.

Podsjećamo, Udruga "Zaboravljeni branitelji" bila je jedna od najaktivnijih u vrijeme protesta boraca tražeći ispunjenje niza uslova, a između ostalih i objavu boračkog registra.