Uvid u prošlost
0

Dragan Čović posjetio Arhiv BiH: Šteta je što više vremena ne provodimo ovdje

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Arhiv Bosne i Hercegovine posjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istakao kako je veoma bitno zaštititi i sačuvati historijsku građu koju čuva ova institucija.

"Mislim da je šteta što više vremena ne provodimo ovdje, jer to bi nas natjeralo da u ovom ambijentu imamo pravi uvid u arhiv koji svjedoči vremenima prije toliko godina. Ovo blago koje imamo iz historiji trebalo bi sačuvati i otvoriti vrata svima koji se žele baviti historijom, istraživanjem naše kulture i tradicije i svega što je bilo realnost života na ovom prostoru. Drago mi je da sam napravio bar mali uvid i ja želim da vam budemo pri ruci. Tražite, ja znam da je teško odvojiti značajnija sredstva za ovakve zahvate, ali toliko interesa pokazuju svi iz međunarodnih institucija da zaštitimo ovu građu", rekao je Čović.

On je podržao učešće Arhiva BiH u UNESCO-ovom projektu "Dijalog za budućnost".

"Tim projektom mi tražimo da nam UNESCO donira sredstva za izgradnju najmodernije čitaonice u BiH koja će biti na usluzi svim našim i stranim istražiocima, koja će imati najstručniji kadar i najmoderniju opremu koja će pratiti rad čitaonice", rekao je v. d. direktora Arhiva BiH Saša Klepić.

Dodao je kako je Predsjedništvo BiH uvijek pratilo rad Arhiva BiH na međunarodnoj sceni i pružilo im podršku u svakom projektu s nacionalnim arhivima zemalja iz okruženja te je istakao kako današnji sastanak nagovještava nastavak takve saradnje.

Podsjetio je da je Arhiv BiH u decembru prošle godine proslavio 70 godina postojanja i istakao da će u narednom periodu učestvovati u zajedničkom projektu svih bh. arhiva.