BiH
0

Dragan Čović ostaje u pritvoru, odlučilo Apelacijsko vijeće Suda BiH

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je danas prvostepeno rješenje o određivanju pritvora Draganu Čoviću koji ostaje na snazi do donošenja nove odluke Prvostepenog sudskog vijeća.

Kako je nakon ročišta po žalbi na rješenje o određivanju pritvora u ovom predmetu saopćio predsjedavajući Apelacionog vijeća, sudija Vlado Adamović, ovo je vijeće ocijenilo kako predočeni (novi) dokazi o imovnom stanju okrivljenog nalažu da o meritumu uložene žalbe odluči Prvostepeno sudsko vijeće, odnosno da se cijeli postupak vrati na razmatranje ovom (prvostepenom) vijeću.

Prema zaključku Apelacionog vijeća, došlo se do podataka o imovini Čovićeve supruge u Republici Hrvatskoj (stan u vrijednosti od 250.000 KM) koja je dostupna okrivljenom, a što odbrana i okrivljeni nisu spominjali.

Naime, Apelaciono vijeće je na prvom ročištu 20. novembra odgodilo donošenje odluke po žalbi, naloživši Čovićevoj odbrani da prikupi dokaze o materijalnom stanju okrivljenog.

U tom kontekstu, okrivljeni, odnosno njegova odbrana dostavili su dokaze o vlasništvu nad stanom u Mostaru u vrijednosti od 162.921 KM (vlasništvo 1/2 sa suprugom), te obiteljskoj kući s okućnicom (640 metara kvadratnih zemljišta) u Ljutom Docu, općina Široki Brijeg u vrijednosti od 242.400 KM.

Spomenuti stan i kuća ponuđeni su kao jamstvo za Čovićevo puštanje iz pritvora (stavljanjem pod hipoteku na iznos jamstva).

Tužiteljstvo je, međutim, ukazalo na podatke iz imovnog kartona okrivljenog dobivene od Izborne komisije BiH o Čovićevom i imovnom stanju članova njegovog domaćinstva, a gdje se spominje stan u Hrvatskoj, te dionice u preduzeću "Soko" od 50.000 KM i kredit od 75.000 KM.

U skladu sa zaključkom Apelacionog vijeća odbrani je ostavljena mogućnost da dodatno obrazloži novonastalu situaciju.

Branitelj okrivljenog, advokat Josip Muselimović u izjavi za bh. medije izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu u vezi s određivanjem pritvora njegovom branjeniku, te ukinulo prvostepeno rješenje i vratilo postupak pred Prvostepeno vijeće.

Uz uvjerenje da će odluka Prvostepenog vijeća biti pozitivna, Muselimović je, komentirajući upit u vezi s imovinom u Hrvatskoj, kazao kako se radi o imovini Čovićeve supruge i njene obitelji.

Rješenjem Suda BiH, od 17. novembra okrivljenom Draganu Čoviću je određen pritvor do pravomoćnosti prvostepene presude, a najduže do isteka trajanja kazne zatvora izrečene u presudi.

Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva okrivljenog. Brantelj okrivljenog 18. novembra uložio je žalbu na ovo rješenje.

Nepravomoćnom presudom Suda BiH, od 17. novembra u predmetu Dragan Čović i drugi, prvooptuženi Čović oglašen je krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti i osuđen na kaznu zatvora od pet godina.