BiH
22

Dragan Čavić: Vlast sprema još jednu sramnu privatizaciju

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lider NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić rekao je, povodom neopozive ostavke Marka Pavića na dužnost predstavnika državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, da je jasno da vlast u RS-u sprema još jednu sramnu privatizaciju.

"Vlast će Ljubiju prodati nekoj egzotičnoj firmi koja ima sjedište na Karibima. Riječ je o offshore kompaniji iza koje stoje potpuno nepoznate osobe. Rudnik treba da bude privatizovan da bi neko ušao u kopove željezne rude. Vidio sam svojevremeno predmet privatizacije koji je povučen u prošlom sazivu NSRS. Bio je to sraman prijedlog. Ideja je bila da ta offshore kompanija kupi cjelokupan kapital Ljubije za 30 miliona maraka. To je nevjerovatna pljačka prirodnih resursa RS", rekao je Čavić.

Eksploataciona prava u Ljubiji pripadaju kompaniji Arcelor Mital, koja je prošle godine imala neraspoređenu dobit u iznosu od 52 miliona maraka, od čega 26 miliona maraka pripada Rudnicima željezne rude Ljubija. Kapital Ljubije iznosi 26 miliona maraka.

"Dakle, ta firma u ovom trenutku ima 52 miliona maraka dobiti i kapitala, a neko hoće da je proda za 30 miliona maraka. Da ne govorim o tome da se radi o kopu koji ima nevjerovatan potencijal rude u perspektivi. I da ne govorim o tome da je u ugovoru koji je ranije napravljen sa Mitalom jasno definisano da se nikome ne može dati eksploatacija ovog rudnika. Ili se može dati, ali samo ako Mital za to da saglasnost", tvrdi Čavić.

Čavić smatra da je ponovo došlo do konflikta između DNS-a i SNSD-a zbog alavosti Milorada Dodika i ljudi oko njega. Kompletna prodaja Ljubije, tvrdi on, bit će organizovana pod paravanom "izraelskih i ruskih prijatelja", a zapravo se radi, kaže Čavić, o izraelskim i ruskim privatnim interesima koji su suprotni interesima RS.

"Ukoliko DNS ostane dosljedan svom predsjedniku, onda za takvu vrstu privatizacije neće postojati podrška u NSRS. Narod mora da se digne, a vlast da padne", smatra Čavić.