Dan šehida u Podrinju
0

Dove i jasini za najbolje bosanske sinove

Piše: D. Brkić
Obilježavanje Dana šehida u Srebrenici (Foto: Klix.ba)
Širom Bosne i Hercegovine drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida. Šehidska mezarja u Podrinju, Rakita u Vlasenici, Veljaci u Bratuncu, Gornja Kalesija i Memorijalni kompleks Potočari od ranih jutarnjih sati posjećivale su preživjele porodice, rodbina i prijatelji.

“Naši sinovi su ubijeni zbog imena, ubijani su samo zato što su muslimani. Mnoge majke nisu pronašle svoju djecu. Nama je utjeha to što imamo gdje doći, proučiti fatihu, jasin ili dovu. Iskreno, osjećala sam se danas kao da sam razgovarala sa svojim sinom”, kaže nam majka Hatidža koja je na mezarju Rakita pokopala sina Edina.

Proučeni su Jasin i tevhid, a klanjan je i podne namaz. U musali se skupilo oko 500 članova porodica žrtava genocida u Srebrenici. Tehvid i namaz je predvodio glavni srebrenički imam Damir efendija Peštalić.

On je neposredno prije klanjanja tehvida podsjetio na značaj akcije "Glasajmo za Srebrenicu" te pozvao sve prisutne koji se do danas nisu registrovali za glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici da to učine.

Jasini su proučeni i na bratunačkom mezarju Veljaci i na mezarju u Gornjoj Kalesiji, gdje su pokopani ubijeni Zvorničani. Na mezarju u Zaklopači, na pola puta od Vlasenica ka Milićima, nije bilo nikog. Svi stanovnici ovog sela ubijeni su u ljeto 1992. godine.