Tužilaštvo BiH
0

Dosad jedna optužnica za izbornu prevaru

SRNA
Tužilaštvo BiH dobilo je 12 prijava u vezi sa kršenjima izbornog procesa na prošlim opštim izborima u BiH, a do sada je podignuta jedna optužnica zbog davanja mita Narodne stranke "Radom za boljitak" biračima u Stocu, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"Optužnica je podignuta još krajem desetog mjeseca, dakle, neposredno nakon izbora. Radi se o kršenju slobode opredjeljenja birača jer je predstavnik Narodne stranke Radom za boljitak nudio novac biračima", rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je prijave Tužilaštvu BiH protiv 50 članova biračkih odbora u Čapljini, gdje su izbori bili ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti.

"Od 12 predmeta koje smo dobili u vezi sa izbornim procesom, neki su u fazi istrage, a neki su odbačeni kao neosnovani. Tužilaštvo BiH će u svakom slučaju obavijestiti javnost o tim slučajevima kao što je to slučaj u svim ostalim predmetima", rekao je Grubešić.

Članovi CIK-a BiH u izjavama medijima potvrdili su da su Tužilaštvu uputili i izvještaje u vezi sa izborima u Cazinu, gdje je nedavno grupa građana posvjedočila da su iz Narodne stranke "Radom za boljitak" obećali da će im dati po 100 KM ako budu glasali za njihove kandidate. Pošto se isplata nije desila, birači su izašli u javnost sa tim informacijama.

Jedan od članova CIK-a objasnio je da ako se pokažu tačne izjave građana, onda odgovornost snose birački odbori, ali i Opštinska izborna komisija u Cazinu, uz napomenu da i građani koji primaju mito snose krivičnu odgovornost. 

Iz Narodne stranke "Radom za boljitak" u više navrata su negirali da su plaćali biračima da glasaju za njih, objašnjavajući da su oni samo pokrenuli inicijativu da zakonski bude uređeno da građani koji izađu na izbore dobiju 100 KM.