BiH
0

Donošenje državnog zakona o visokom obrazovanju osnova svakog napretka BiH

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Bez donošenja zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou ne postoji mogućnost razvoja obrazovnog sistema, društvenog te ekonomskog prosperiteta u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini uopće, zaključak je današnjeg sastanka potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe s rektorima univerziteta u Federaciji BiH.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da će tema današnjeg sastanka u Sarajevu biti učešće univerziteta i nauke uopće u rješavanju brojnih problema društvenog i ekonomskog razvoja Federacije BiH, on se u konačnici sveo na sva važna pitanja visokog obrazovanja.

Kebo je kazao medijima nakon sastanka kako je nepostojanje državnog zakona o visokom obrazovanju doveo BiH na posljednje mjesto u svijetu kada je riječ o mogućnostima provedbe Bolonjske deklaracije.

On je stava da se segment visokog obrazovanja posljednjih godina nalazi na margini interesovanja političara i organa vlasti u cijeloj državi. Reguliran je brojnim kantonalnim zakonima bez postojanja onog krovnog.

"Sadašnja situacija u obrazovanju ne predstavlja put Bosne i Hercegovine u Evropu i on nije onaj koji žele univerziteti. Jedini pravi put je donošenje državnog zakona o visokom obrazovanju te reguliranje institucija koje će ga provoditi", kazao je Kebo.

On dalje ocjenjuje kako je Bosni i Hercegovini nužan zakon koji će omogućiti prohodnost studenata, ujednačene standarde i uvjete rada, ali i autonomiju univerziteta u oblasti finansiranja i odlučivanja. Također, on bi trebao omogućiti bilo čije pravo na identitet.

Ocijenjeno je da su trenutno u najgoroj finansijskoj situaciji Bihaćki te Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru. Kebo je u tom smislu obećao da će predložiti tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH posvećenu ovom problemu, ali i inicirati sastanak s kantonalnim premijerima u FBiH u cilju omogućavanja veće finansijske potpore univerzitetima.

Ministrica obrazovanja Federacije BiH Meliha Alić najavila je susrete s rektorima univerziteta kao buduću praksu koja bi trebala poboljšati njihov status, ali i omogućiti veći pritisak na sve nivoe vlasti u cilju usvajanja krovnog državnog zakona o visokom obrazovanju.

Naredni sastanak s rektorima univerziteta u Federaciji BiH Kebo je najavio za idući mjesec, a bit će održan na Sveučilištu u Mostaru.