BiH
0

Doniraj knjigu, pomozi povratnicima u Banjoj Luci

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Humanitarna akcija prikupljanja knjiga za Ferhat-begovu biblioteku u Banjoj Luci počela je danas u Sarajevu, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i Udruženja studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Organizator akcije i član Predsjedništva SPUS-a Merim Serdarević rekao je za agenciju Anadolija da je cilj akcije buđenje svijesti i odgovornosti kod studenata za svoje sugrađane koji su u izbjeglištvu, koji su se tek vratili, posebno u manjem bh. entitetu gdje su prava povratnika, posebno Bošnjaka ugrožena.

"Mi kroz ovu akciju želimo da pokažemo da smo mi studenti spremni da preuzmemo ovu odgovornost za našu domovinu. Znači, osnovni je cilj da probudimo svijest i pokrenemo studente da daju svoju podršku i doprinos u obnovi naših duhovnih i materijalnih vrijednosti koje su uništavane u proteklom period, posebno u protekloj agresiji na BiH", pojasnio je Serdarević.

On je istakao da danas nailaze na pozitivan odgovor građana Sarajeva, posebno mladih studenata, jer su i oni prepoznali važnost i bitnost ovog projekta.

Govoreći o tome zašto baš Ferhat-begova biblioteka, Serdarević je rekao da su ciljano odabrali baš ovu biblioteku, jer se radi o jednom od najvećih gradova u BiH, a samim time i u entitetu RS-e u kojem su Bošnjaci, možemo reći, ponajviše ugroženi.

"Tamo je Ferhat-begov vakuf sravnjen sa zemljom, a Bošnjaka skoro pa da i nema. Kroz ovaj projekat, ako skupimo ovih 5.000 knjiga, koliko je potrebno, Ferhat-begova biblioteka će dobiti status budžetske institucije. Samim tim ćemo imati priliku da zaposlimo dva Bošnjaka", istakao je Serdarević.

Serdarević je još jednom pozvao građane da učestvuju u ovoj akciji i pruže priliku i drugim ljudima da čitaju knjige koje su oni već pročitali.

Akcija će biti otvorena i sutra ispred Katedrale Sarajevu, ali ukoliko bude potrebe, ako vide da su građani spremni pomoći, spremni smo produžiti akciju i tokom nastupajućeg mjeseca ramazana.