Goražde
0

Donatorska večer za spomen-obilježje “Bosanski čuvar”

FENA
U organizaciji Gradskog vijeća mladih iz Goražda, sinoć je u Domu mladih Centar za kulturu Goražde upriličena donatorska večer za izgradnju spomen-obilježja “Bosanski čuvar” u Omladinskoj ulici.

Riječ je o ideji goraždanskog umjetnika Senada Peza koji je i sam bio sudionik najtežih dana za Goražde a koju je podržalo Gradsko vijeće mladih i pretočilo u inicijativu, kako bi grad na Drini konačno dobio jedinstveno spomen-obilježje za sve poginule žrtve u posljednjem ali i Drugom svjetskom ratu.

Kako je prezentirajući ovaj projekt kazao njegov idejni tvorac Senad Pezo, ovo nije projekt koji bi živio samo za jednu generaciju. Prema njegovim riječima, u pitanju je projekt koji treba da ispriča i svjedoči jednu istinu, priču o prošlosti, sadašnjosti i priču za budućnost, a namjera je sačuvati dostojanstvo i sjećanje na sve bosanske čuvare iz povijesti ovog dijela BiH.

Predsjednik Gradskog vijeća mladih Benun Šapčanin istakao je da kampanja koju su pokrenuli članovi ovog udruženja pod nazivom “Ovo je naš način” ima cilj da animira sve državne, privredne ali i druge subjekte te građane da pomognu realizaciju ovog značajnog projekta.

Uz prisutne građane te općinske i kantonalne zvaničnike, podršku projektu najavili su i načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović te ministar za boračka pitanja BPK-a Admir Pozderović, koji su istakli da Goražde kao grad heroj zaslužuje jedno ovakvo spomen- obilježje.

“Ovo je jedna znamenitost koja bi poslije Tjentišta bila prepoznatljiva ne samo u BiH već i Evropi. Mislim da Goražde kao grad heroj zaslužuje jedno ovakvo spomen-obilježje i drago mi je da će ovu ideju mladih Goražda i našeg umjetnika Senada Peze mnogi podržati”, riječi su načelnika Kurtovića.

Zamisao je da se izgradnja ovog spomen-obilježja simbolično započne 11. augusta i okonča do 18. septembra Dana prvog oslobođenja Goražda. Prema nekim procjenama, izgradnja kompleksa jedinstvenog spomen-obilježja „Bosanski čuvar“ koji bi krasio ne samo Omladinsku ulicu već i kompletan Kanton, koštat će oko 160.000 maraka.

Pored centralne skulpture visoke osam metara, predviđeni su i specijalni svjetlosni te zvučni efekti, ali i drugi sadržaji.