BiH
0

Dom naroda usvojio Krivični zakon BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je danas Krivični zakon BiH.

Krivični zakon BiH jedan je od uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Krivični zakon usvojen je uz amandmane po kojima se iz Prijedloga ovog zakona briše odredba o zabrani omalovažavanja, minimiziranja i negiranja holokausta i genocida te amandman kojim se briše odredba po kojoj će se počinitelj kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine ako dođe do nereda, nasilja ili teških posljedica za zajednički život konstitutivnih naroda i ostalih, javnim izazivanjem ili raspirivanjem nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti.

Zakon za ove počinitelje predviđa kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine, a ako ova krivična djela budu počinjena zloupotrebom položaja ili ih počini ovlaštena osoba, kazna može biti od jedne do deset godina.

Zakonom je obuhvaćena i definirana mogućnost oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelovanjem i dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i podsticanje terorističkih aktivnosti.

Dom naroda nije prihvatio zaključak Kluba Bošnjaka po kojem bi se Vijeće ministara obavezalo da bez odgađanja u parlamentarnu proceduru uputi zakonsko rješenje kojim bi posebno bilo sankcionirano negiranje i omalovažavanje holokausta, genocida i ostalih zločina protiv čovječnosti.