Federalni parlament
0

Dom naroda razmotrio izmjene Zakona o državljanstvu

FENA
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH obavili su danas u Sarajevu raspravu o izmjenama koje je predložila Federalna vlada u federalnom Zakonu o državljanstvu. Delegati će se na kraju sjednice izjasniti o ovoj i preostalim tačkama dnevnog reda.

Izmjenama zakona o državljanstvu Vlada želi omogućiti, kako je obrazložila, da državljanstvo Federacije mogu dobiti i djeca rođena u ovom entitetu čiji su roditelji formalno državljani Republike Srpske, a imaju prebivalište u Federaciji.

Prema važećim zakonskim rješenjima, ova novorođena djeca nemaju mogućnost ostvarivanja jednog od temeljenih prava na državljanstvo entiteta, iako su, nesporno, državljani BiH jer Zakon propisuje da je za sticanje državljanstva FBiH nužno da jedan od roditelja mora biti državljanin ovog entiteta.

To stvara brojne probleme, nemogućnost izdavanja uvjerenja o državljanstvu BiH i FBiH, te, slijedom, nemogućnost dobijanja putnih isprava, ostvarivanja prava na školovanje, na zdravstveno i socijalno osiguranje, obrazložila je Vlada.

Izmjene Zakona o državljanstvu odobrio je već Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Delegati Doma naroda danas su razmotrili i izmjene Zakona o sudovima u FBiH koje je predložio delegat Senad Kananović. On traži da Općina Ključ dobije odjeljenje Općinskog suda Sanski Most jer Ključani zbog nedostatka takvog odjeljenja moraju uvijek putovati u Sanski Most kad im trebaju sudske usluge.

Kananovićeva inicijativa pokrenula je reakcije mnogih delegata jer su i njihove sredine, poput Tomislav-Grada, Maglaja, Lukavca, Drvara i drugih ostale bez općinskih sudova ili njihovih odjeljenja tokom reforme sudske mreže na kojoj je insistirala međunarodna zajednica. Zato smatraju da izmjenama Zakona o sudovima koje je pokrenuo Kananović treba generalno urediti probleme ovih općina, ne samo Ključa.

Naveli su još da njihove općine u kojima su nekada egzistirali općinski sudovi ili odjeljenja, a nakon reforme više ne, često imaju prazne zgrade i ostale uvjete za ponovno funkcioniranje ovih sudskih instanci.

Sjednica je u toku.