BiH
9

Dom naroda PSBiH od 16:00 sati o Prijedlogu budžeta

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu trebalo bi da počne u 16:00 sati.

Dom naroda razmatrat će budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u ukupnom iznosu 1.796.392.968 KM nakon što ga je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Početak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bio je prethodno zakazan za 13.00 sati, ali je odgođen zbog sjednice Predstavničkog doma.

Za finansiranje institucija BiH namijenjeno je 950 miliona KM, što je na nivou ovogodišnjih budžetskih izdvajanja za ovu namjenu, a za finansiranje spoljnog duga 846.392.968 KM, što je za 57.916.958 KM ili sedam posto više u odnosu na budžet za 2013. godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i ove godine od 750 miliona KM.

Za usvajanje budžeta glasala su 23 poslanika, protiv je bilo 14, a uzdržan jedan poslanik.

Poslanici nisu podržali nijedan amandman na budžet predložen na sjednici, među kojima ni amandmane koje je predložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković.

U usvojeni Prijedlog zakona o budžetu integrisano je 85 amandmana koje je usvojila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, a kojima su izvršene određene preraspodjele unutar budžetskih korisnika i budžetskih stavki.

Komisija za finansije i budžet jutros je, u koordinaciji sa Vijećem ministara BiH, usvojila amandman kojim je prevaziđen problem u vezi sa amandmanom HDZ-a BiH da za kapitalna ulaganja u Mostaru sa kapitalnih ulaganja u Banjoj Luci bude prabačeno šest miliona KM.

Prema usvojenom amandmanu, za smještaj inistitucija BiH u Mostaru bit će izdvojeno pet miliona KM koji će biti obezbijeđeni preraspodjelom sa drugih budžetskih stavki.

Na Živkovićev prijedlog usvojen je zaključak da Komisija za finansije i budžet u 2014. godini organizuje javna saslušanja rukovodilaca institucija BiH u vezi sa planiranjem i trošenjem budžetskih sredstava.

Članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda Željko Komšić i Bakir Izetbegović usvojili su Prijedlog budžeta BiH za 2014. godinu preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića, koji je tražio da u budžetu budu umanjene stavke za Ministarstvo odbrane i Tužilaštvo BiH.

Umjesto toga, Komšić i Izetbegović su usvojili su dodatno povećanje budžeta ovih institucija te Ministarstva za ljudska prava, ali je u amandmanskoj fazi u Predstavničkom domu prijedlog budžeta vraćen u okvir utvrđen u Vijeću ministara BiH.

Usvajanje budžeta BiH za narednu godinu uslov je za novu tranšu kredita u iznosu 56,4 miliona KM Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), namijenjenu Federaciji BiH i Republici Srpskoj.