BiH
0

Dom naroda PSBiH nije podržao informaciju o radu Tužilaštva BiH

FENA
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: SRNA)
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: SRNA)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas na sjednici, nakon duže rasprave, nije primio k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2010. godinu.

Usvojen je zaključak koji je predložio delegat Mladen Ivanić kojim Dom naroda PSBiH zahtijeva od Tužilaštva BiH da u roku od 30 dana pripremi i dostavi Domu naroda analizu rezultata i efekata rada stranih tužilaca u Odsjeku organiziranog kriminala i u Odsjeku ratnih zločina.

Ivanić je, tokom diskusije, kazao da je bio među onima koji su bili za to da se strani tužioci dovedu u BiH, jer je istinski vjerovao, u to doba, da će BiH dobiti istinske tužioce i da neće biti političkih manipulacija.

"Nažalost, napravio sam veliku grešku, najveće političke manipulacije koje su se odvijale, odvijale su se upravo posredstvom stranih tužilaca u BiH“, kazao je Ivanić.

Dodao je da na bazi ličnog primjera može to da kaže da je daleko veći bio politički uticaj neformalnih krugova međunarodnih institucija na tužioce nego ikada od bilo koga iz domaće političke scene.

"Znam i na vlastitom primjeru da su neke istrage umjesto putem nadležnih institucija, dakle SIPA-e, policije RS-a i Federacije, vođene putem SFOR-a, putem vojne institucije. Znam da je SFOR pratio, snimao ljude, što je u jednoj normalnoj zemlji neprimjereno“, kazao je Ivanić, dodajući da zna da je u Tužilaštvu postojao strah od stranih tužilaca.

Mislim, istaknuo je, da Tužilaštvo jednom mora napraviti analizu uloge stranih tužilaca ovdje, ističući da je bilo tu i čestitih ljudi, „bilo je tu i ljudi od struke, ali malo“.

Istaknuo je da očekuje da ova skupština jednom zatraži, da li od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ili od Tužilaštva da napravi realnu analizu uloge međunarodnih sudija i tužilaca u BiH, da istakne pozitivne stvari, ali i da osudi one negativne.

"Ako imamo situaciju, a imamo, da je Tužiteljstvo radilo protivzakonito u nekim stvarima, ko će odgovarati“, pitao je delegat Josip Merdžo.

Delegat Staša Košarac je kazo da je Tužilaštvo BiH najbolja manifestacija uticaja stranaca u BiH, dok je delegat Krstan Simić kazao da je primarno pitanje svake pravosudne institucije, pitanje da li je ona zaista nezavisna.

Delegat Ognjen Tadić je kazao da, kada neko kao pravnik, prihvati posao u instituciji za koju zna da nema uporište u temeljnom zakonu svoje zemlje, već je doveden u pitanje princip samostalnosti i nezavisnosti.

Onda se, dodao je, postavlja pitanje drugih motiva zbog kojih neko preuzima taj posao.

Delegat Sulejman Tihić je kazao da su se čule razne, po njemu, olako date, negativne ocjene o radu Tužilaštva.

"Iako se s određenim i negativnim ocjenama mogu složiti, ali činjenica je da je ovo pogled samo s jedne strane i to s one što Tužilaštvo nije dobro uradilo. Mogu se složiti, pogotovo kada su u pitanju određene optužnice protiv značajnih, odgovornih ljudi, članova Predsjedništva, koje su pale, gdje je njihov lični i društveni ugled doveden u pitanje, da zbog toga neko mora da odgovara“, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, imamo Tužilaštvo, imamo pravosudne institucije koje su uradile veliki dio dobroga posla. Puno toga je urađeno u interesu pravde, u interesu istine, kažnjeni su određeni odgovorni za kriminal, za ratne zločine.

Tihić je kazao da je daleko više urađeno dobrih stvari nego ovih pojedinačnih negativnih o kojima se govori, gdje su bile greške.

Istaknuo je da se ne slaže s onima koji dovode u pitanje ustavni osnov Tužilaštva i Suda, navodeći da je Ustavni sud BiH jasno rekao da postoji ustavni osnov za formiranje i za osnivanje i donošenje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.