BiH
2

Dom naroda PSBiH danas o Prijedlogu zakona o JMB

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas će, između ostalog, raspravljati o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH po hitnom postupku kao i Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH po hitnom postupku kao i Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku.

Delegati će razmatrati i Zahtjev delegatkinje Borjane Krišto za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, Zahtjev delegata Krstana Simića i Dragutina Rodića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku te Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera (prvo čitanje), Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH (prvo čitanje), Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja (prvo čitanje) te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH (prvo čitanje).

Dom naroda razmatrat će i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH (prvo čitanje), Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH (prvo čitanje), Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH (prvo čitanje) kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012.

Na dnevnom redu su i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2012., Razmatranje Mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija BiH (5.- 7. juna 2013.), Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2012., Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012. kao i Izvještaj revizije učinka - Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima.

Delegati će raspravaljati i o Izboru tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i izbor jednog člana koji će preuzeti dužnost umjesto razriješenog člana Upravnog odbora.

U dnevni red uvršten je i Sporazum o slobodnom tranzitu preko teritorije Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.