BiH
0

Dom naroda PSBiH danas o popisu stanovništva u BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH podržala je prijedlog ovog zakona u drugom čitanju uz desetak amandmana koje je prihvatila.

Jedan od amandmana predviđa brisanje člana 48. predloženog zakona kojim je bilo definirano da će "primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Upravo ovaj član bio je "kamen spoticanja" prilikom razmatranja predloženog zakona i u prošlom sazivu državnog parlamenta.

Podsjećanja radi, Dom naroda PSBiH u prethodnom sazivu nije okončao proceduru u vezi s prijedlogom zakona o popisu stanovništva, dok je u prošlom sazivu Predstavničkog doma predloženi zakon dobio "zeleno svjetlo“.

Dom naroda bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o prekršajima čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2010. godinu; Informacija o stanju i problemima u funkcioniranju Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i izbor jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.