Šta će biti usvojeno?
45

Dom naroda Parlamenta FBiH danas održava sjednicu: Na dnevnom redu budžet, ali i niz drugih odluka

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nepuni dan nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao Prijedlog budžeta entiteta za ovu godinu, danas će Dom naroda održati šestu sjednicu.

Zastupnici u Domu naroda već danas bi se trebali izjašnjavati o ovom Prijedlogu budžeta za koji je u Predstavničkom domu ruku diglo 60 zastupnika.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici u ponedjeljak tvrdila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu u iznosu od 7,4 milijarde KM, što je najveći iznos u historiji. To je, između ostalog, uzrokovano povećanjom potrošnjom građana i inflacijom koja je pogodila BiH i zemlje Evrope i svijeta.

Zastupnici iz opozicionih stranaka u srijedu su imali kritike na rukovođenje sjednice osporavajući pravo dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću, ali i to što se o budžetu i zakonima koji se vežu za budžet odlučuje po hitnom postupku.

Uložili su ukupno 26 amandmana, međutim nakon pauze koja je napravljena kako bi ministri razmotrili predloženo, ministar finansija Toni Kraljević obavijestio je prisutne na sjednici da je Vlada FBiH odbila sve amandmane. Zatim su zastupnici glasali o onim amandmanima od kojih predlagači nisu odustali prilikom čega su svi amandmani odbijeni.

Osim Budžeta, na sjednici Doma naroda naći će se i druge odluke, a između ostalog i one koje se tiču Prijedloga odluke o davanju saglasnosti za Finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kao i Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH