BiH
27

Dom naroda FBiH: Zakon o igrama na sreću ide u redovnu proceduru

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zakon o igrama na sreću u Federaciji BiH bit će razmatran u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku kako je predložila Vlada Federacije BiH, utvrdila je Zakonodavna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH stoji da se zakoni u pravilu ne mogu donositi po hitnom postupku.

"Izuzetno, po hitnom postupku može da se donese samo zakon kojim se uređuju odnosi i pitanja za čije uređivanje postoji neodgodiva potreba i ako bi donošenje zakona u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju", piše u poslovniku.

Ako Dom naroda ne prihvati da postoje opravdani razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, o svom zaključku odmah obavještava podnositelja Prijedloga zakona. Predlagač zakona može taj Prijedlog zakona podnijeti Domu naroda kao Nacrt zakona.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u julu Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku. Prema tvrdnjama zastupnika iz reda SDA, ovim izmjenama budžet općina i FBiH bit će veći u rasponu od 50 do 100 miliona KM.

Da bi Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem treba dobiti podršku klubova svih konstitutivnih naroda u FBiH.

Iz HDZ-a BiH već su ranije poručili kako će održavanje sjednica Zastupničkog doma zavisiti od epiloga sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon nedavno održanog sastanka s predsjednicima HDZ-a BiH i SBB-a Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako HDZ smatra da ima boljih modela za zakon.