BiH
0

Dolić o otuđivanju imovine Agrokomerca u Hrvatskoj

FENA
Poslanik DNZBiH u državnom parlamentu Rifet Dolić uputio je danas zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju za hitno poduzimanje radnji na zaustavljanju nezakonitog otuđivanja imovine Agrokomerca u Republici Hrvatskoj.

Dolić u svom zahtjevu navodi da je u Hrvatskoj nastavljeno nezakonito otuđivanje imovine Agrokomerca, uz ocjenu da je to posljedica neozbiljnog i neodgovornog odnosa Vijeća ministara i ministra Alkalaja prema njegovom ranijem zahtjevu za zaštitu predmetne imovine.

Naime, Dolić je u aprilu prošle godine putem Zastupničkog doma PSBiH, između ostalog, na adresu Vijeća ministara i ministra Alkalaja uputio zahtjev za upućivanje protestnih nota vladama Srbije i Hrvatske radi nezakonitog otuđivanja imovine Agrokomerca i drugih firmi iz BiH.

U oficijelnom odgovoru na ovaj zahtjev od ministra vanjskih poslova BiH Dolić je, kako navodi, obaviješten o upućenoj protestnoj noti Vladi Srbije, ali iz nerazumljivih razloga izostala je nota Vladi Hrvatske o istom pitanju.

Dolić napominje da je upućena protestna nota Vladi Srbije imala za rezultat poništavanje tendera za prodaju imovine Agrokomerca i još nekih bh. firmi u Srbiji i upućivanje na daljnju pravnu proceduru.

Kao argumente za nastavak nezakonitog otuđivanja imovine Agrokomerca u Hrvatskoj, Dolić navodi rješenje Općinskog suda u Splitu od 3. decembra prošle godine u korist Astra Agrtmex d.d, Sesvete, Karlovačka 46, kojim su nezakonito oduzeta tri poslovna prostora Agrokomerca u Splitu, ukupne površine od 204m2 i vrijednosti veće od milion KM.

Također, Trgovački sud u Zagrebu je 21. januara donio zaključak, bez dopuštenog pravnog lijeka, kojim se u korist Astra Agrimex d.d. Sesvete 16. i 17. februara zakazuje preuzimanje poslovnog prostora Agrokomerca u poslovnom tornju "Zagrepčanka", Savska cesta br. 41 ukupne površine 451,56m2 i vrijednosti oko četiri miliona KM.

-Ovo za BiH i Agrokomerc znači i definitivno gubitak ove imovine u Zagrebu, ističe Dolić u svom zahtjevu, izražavajući ogorčenje zbog indolentnosti institucija BiH prema pljački i otimačini imovine BiH.

Podsjeća da se u konkretnom slučaju radi o imovini Agrokomerca, koja je predmet Ugovora o Sukcesiji nad imovinom bivše SFRJ potpisanog 29. juna 2002. u Beču.

Navodi i da je predmet sudskog spora po osnovu kojeg se nezakonito oduzima imovina Agrokomerca u Hrvatskoj nepostojeće potraživanje Astra-Agrimex d.d. Sesvete iz ratnog perioda.

-Još jednom tražim da poduzmete sve zakonske i diplomatske radnje da se spriječi konkretna otimačina predmetne imovine, pokrene proces vraćanja otuđene imovine, te zaustave projekti i apetiti otuđivanja preostale milionski vrijedne imovine Agrokomerca u Hrvatskoj, navodi Rifat Dolić u svom zahtjevu.