BiH
0

Dokazni postupak pred Haškim sudom u predmetu "Prlić i drugi" skraćuje se za trećinu?

FENA
Haško tužiteljstvo i branitelji u predmetu "Prlić i drugi" usprotivili su se u ponedjeljak u Den Haagu namjeri sudskog vijeća da šest mjeseci nakon početka suđenja značajno smanji vrijeme koje je izvorno dodijelilo stranama u postupku za izvođenje dokaza ocijenivši da bi se time dovela u pitanje pravičnost samog suđenja.

Ocijenivši da bi radikalno skraćivanje vremena predstavljalo značajno ugrožavanje rada tužiteljstva u tom predmetu tužitelj Kenneth Scott na sudskoj raspravi ocijenio je da sudsko vijeće zapravo namjerava smanjiti tužiteljsko vrijeme čak za trećinu. On je pojasnio da Vijeće, nakon što je već ranije 'oduzelo' tužiteljstvu 50 sati od izvornih 450, sada najavljuje mogućnost oduzimanja novih sto sati.

On je pritom ukazao da je od 330 sati, koliko do sada traje suđenje, obrana potrošila 126 sati, sami suci svojim pitanjima te druga proceduralna pitanja 105 sati, a tužitelji tek 103 sata.

Jedan od odvjetnika šestorice bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata Peter Murphy upozorio je da "tužiteljstvo ima pravo na pravično suđenje i izvođenje dokaza u cijelosti".

Sudsko vijeće pojasnilo je u ponedjeljak kako im je namjera smanjiti i vrijeme dodijeljeno obrani, a njihov se prijedlog odnosi sada na tužiteljstvo zbog toga što je u tijeku izvođenje njihovih dokaza.

Toj ideji usprotivili su se i drugi branitelji optuženih, kao i dvojica optuženih, Slobodan Praljak i Jadranko Prlić.

Vijeće je svoju namjeru smanjivanja broja sati objasnilo željom da dovrši čitav dokazni postupak do sudske stanke u srpnju 2007. godine. Po sudskom vijeću vrijeme potrošeno na prigovore također bi se ubuduće oduzimalo strani koja ih ulaže.

Haški sud optužio je šest političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata - Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića - za zločine počinjene tijekom rata u BiH, a suđenje je počelo u travnju 2006. godine.

Sudsko vijeće najavilo je da će odluku o vremenu donijeti uskoro.