BiH
2

Dogs Trust širi svoju podršku na najveći kanton u FBiH

Klix.ba
Uposlenici Predstavništva Dogs Trusta u BiH su u petak posjetili Livno u povodu početka programa edukacije djece dobi od 7 do 11 godina u najvećem kantonu u Federaciji BiH, Kantonu 10, kao integralnog dijela održivog rješavanja problema napuštenih pasa u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Isti program, u okviru kojeg se djeca uče o sigurnosti u blizini pasa, odgovornom vlasništvu, te potrebama psa, Dogs Trust od 2012. godine uspješno provodi u svim osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Program edukacije u Kantonu 10 je startao s početkom ove školske godine i organizira se u saradnji sa Udrugom za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja "O" iz Livna, kao i uz odobrenje kantonalnog Ministarstva prosvjete, kulture i sporta. Prve reakcije škola, djece i roditelja su izuzetno pozitivne.

"Edukacija djece kao budućih vlasnika pasa osigurava osvještenije naraštaje, odgovornije građane i vlasnike te sigurnije i sretnije društvo, što je izuzetno relevantno s obzirom na aktuelni problem napuštenih pasa, imajući u vidu da je neodgovorno vlasništvo glavni korijen problema", poručila je Sanja Bianculli, službenik za marketing i komunikaciju Predstavništva, tokom posjete Livnu, i dodala da je „djelovanje na uzrok problema i prevencija, a ne isključivo tretiranje simptoma, jedini pravi put ka trajnom, održivom i troškovno najpovoljnijem rješenju u BiH".

Pored posjete Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula u Livnu, gdje su prisustvovali jednoj edukativnoj radionici, predstavnici Dogs Trusta su se u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, susreli s Ministrom Ilijom Šljivićem i njegovom zamjenicom za veterinarstvo, Dubravkom Puđ. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Veterinarske stanice Livno, Kantonalne inspekcije za veterinarstvo, te Službe za gospodarstvo i inspekcijske poslove Općine Livno. Razgovaralo se o problemu napuštenih pasa, te o implementiranju i uvezivanju svih mjera Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na efikasan način. Prisutni su pokazali izuzetno razumjevanje, spremnost i zainteresiranost za integralnu provedbu Zakona, te opredjeljenost na visok nivo međusobne saradnje u tom smislu, i kao takvi predstavljaju dobar primjer drugim lokalnim sredinama u BiH. Dogs Trust će nastaviti sa pružanjem podrške ovom kantonu kroz programe edukacije, program profesionalnog usavršavanja veterinara, te eventualno i druge prikladne programe u skladu sa svojim mogućnostima, saopćeno je iz Dogs Trusta.