BiH
0

Dogovorena jedinstvena policija

Nezavisne
Entitetska i kantonalna nadležnost nad policijom prelazi na nivo BiH, potvrdio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, nakon završenih trodnevnih razgovora o reformi policije koju su na Vlašiću vodili lideri 11 najjačih stranaka u BiH i zvaničnici međunarodne zajednice.

"Biće isključiva nadležnost države kada je u pitanju policija. Kantoni i entiteti neće imati svoju policiju", kazao je Tihić, dodajući da entitetski MUP-ovi mogu opstati, ali da neće imati policijske nadležnosti.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, izrazio je očekivanje da će opstati MUP RS, dodajući da je dogovoreno formiranje šestočlanog policijskog odbora na nivou BiH. Odbor će činiti ministar bezbjednosti BiH, tri člana iz FBiH, te dva iz RS.

"Ako se ima u vidu činjenica da će ministar unutrašnjih poslova RS biti član policijskog odbora, te da će odlučivati o policijskim budžetima i imenovanjima, onda to samo po sebi govori da MUP RS ostaje", rekao je Dodik.

Učesnici razgovora potvrdili su da će se o mapama policijskih oblasti, kao najtežem pitanju u reformama, narednih dana usaglašavati posebna devetočlana komisija, koju će činiti po tri člana iz BiH, RS i FBiH.

Dodik je rekao da je ostalo da se, osim o mapama, razgovara i o agenciji za policijske poslove, te o uniformama i oznakama.

"Mislim da će jedno od rješenja biti da policija ima uniforme na čijem će jednom rukavu biti grb i oznaka BiH, a na drugom entiteta", istakao je Dodik.

Dogovoreno je i da će budući direktor policije BiH imati dva pomoćnika zadužena za RS i FBiH, odnosno policijske oblasti čija bi sjedišta bila u entitetima, što, ipak, zavisi od dogovora o mapama.

Svi učesnici razgovora istakli su da postignuti dogovori nisu i definitivni dok se ne usaglase sva pitanja u oblasti reforme policije u BiH.

Kako je predviđeno, razgovori o reformi policije u BiH trebalo bi da budu nastavljeni između 11. i 15. maja.

Novinarima je za vrijeme trajanja pregovora bio zabranjen pristup na 50 metara od hotela "Pahuljica". Informaciju od učesnika pregovora bilo je gotovo nemoguće dobiti, jer im je, kako kažu, davanje izjava medijima zabranio OHR.

U pregovorima na Vlašiću učestvuju lideri stranaka SDS, SNSD, PDP, DNS, SP RS, SDA, HDZ, Klub centra, SBiH, NHI i SDP, Pedi Ešdaun, visoki predstavnik, Kevin Karti, komesar EUPM i Vilfred Martens, predsjedavajući Komisije za reformu policije.