Udruženja porodica nestalih
0

Dogovoren zajednički nastup prema institucijama

SRNA
Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo
Predstavnici porodica nestalih lica iz Republike Srpske i Federacije BiH su na današnjem okruglom stolu dogovorili da će od sada zajednički nastupati prema institucijama i pojedincima uključenim u proces traženja nestalih i da će postaviti radikalnije zahtjeve Tužilaštvu i Sudu BiH.

Na okruglom stolu u Istočnom Sarajevu je kritikovana izvršna i zakonodavna vlast, čiji se predstavnici danas nisu odazvali ovom skupu, iako su o tome bili na vrijeme obaviješteni.

''Za predstavnike Tužilaštva smo imali mnogo pitanja, ali ih nismo imali kome postaviti, pa smo razmatrali planove za ubrzanje procesa traženja nestalih, ekshumacija i identifikacije posmrtnih ostataka'', rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Na današnjem sastanku je zaključeno da u Statutu Instituta za nestala lica BiH treba dati više kompetencije Savjetodavnom odboru, da što prije bude oformljen Fond za pomoć porodicama nestalih BiH, te da svi savezi budu proglašeni za organizacije od opšteg interesa i da se finansiraju iz budžeta entiteta i BiH.

Mandić je rekao da je dogovoreno da porodice nestalih zatraže sastanak sa predstavnicima Tužilaštva BiH u vezi sa njihovim nadležnostima u procesu ekshumacije.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih iz FBiH Ahmet Grahić istakao je da se "žrtve ne smiju gledati po nacionalnoj pripadnosti" i da je zajednički cilj da se sva nestala lica pronađu, ekshumiraju i identifikuju.