BiH
36

Dogovor o formiranju Vlade Federacije BiH: Ko je bolje prošao u raspodjeli ministarstava

Piše: N. Novalić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je jučer konačno dogovoreno formiranje Vlade Federacije BiH te raspodjela ministarskih mjesta između koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a, jedno od pitanja koje se nameće jeste i ko je “bolje prošao”.

Iako je za ocjenu važnosti svakog ministarstva neophodno uzeti više faktora, jedan od itekako važnih jeste koliki je budžet svakog ministarstva. S obzirom na to da budžet za 2015. godinu nije usvojen, analizirali smo budžet za 2014. godinu te na osnovu njega napravili projekciju koliko novca će koja stranka “kontrolirati”.

Prema postignutom dogovoru, SDA će dobiti pet ministarstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima budžet od 8,18 miliona KM, a u sklopu ovog ministarstva je i Federalna uprava policije, čiji je budžet za 2014. iznosio 42,69 miliona KM. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva imalo je budžet u iznosu od 72,22 miliona KM, dok je budžet Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 8,44 miliona KM. SDA će dobiti i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica s budžetom od 27,54 miliona KM, te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke čiji budžet iznosi 9,30 miliona KM.

Ukupni budžeti ovih pet ministarstava koja su pripala SDA iznosi 168,37 miliona KM.

HDZ-u je također pripalo pet ministarstava. Federalno ministarstvo pravde u 2014. je imalo budžet u iznosu od 4,46 miliona KM, a u sklopu ovog ministarstva su i kazneno-popravni zavodi čiji budžet iznosi 49,98 miliona KM. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija te Federalna direkcija za civilnu avijaciju koja je u sklopu ovog ministarstva imali su budžet u iznosu od 27,81 miliona KM, dok je Federalno ministarstvo prostornog uređenja imalo budžet u iznosu od 5,5 miliona KM. Federalno ministarstvo zdravstva u čijem je sastavu i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH imali su na raspolaganju 39,73 miliona KM, a Federalno ministarstvo kulture i sporta 10,56 miliona KM.

HDZ BiH će, dakle, u ovih pet ministarstava ukupno “kontrolirati” 138,02 miliona KM.

DF-u su pripala četiri ministarstva. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ima budžet od 33,68 miliona KM, Federalno ministarstvo trgovine 1,51 miliona KM, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike 377,68, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma 8,28 miliona KM. Time je DF-u ukupno “pripalo” 421,15 miliona KM.

SDA i DF će zajednički imenovati ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a budžet ovog ministarstva u 2014. je iznosio 349,17 miliona KM.

Na kraju, najviše je neslaganja bilo u vezi sa Federalnim ministarstvom finansija. I jučer su se čula različita tumačenja koalicionih partnera o tome kome pripada ovo “zajedničko” ministarstvo. Iz HDZ-a BiH i dalje tvrde da im pripada ovo ministarstvo te da će u ministarsku fotelju zasjesti njihov kadar. Ukupni budžet ovog ministarstva u 2014. iznosio je 1,05 milijardi KM, a u sklopu ministarstva je i Porezna uprava čiji budžet iznosi 47,08 miliona KM te Finansijska policija s budžetom od 2,08 miliona KM.