Ramiz Salkić
0

Dodikov govor "tortura i omalovažavanje Bošnjaka"

FENA
Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić izrazio je danas nezadovoljstvo govorom premijera RS-a Milorada Dodika u Narodnoj skupštini te iznošenjem niza kvalifikacija o OHR-u i Bošnjacima.

„Prisustvovali smo 55 minuta torture premijera RS-a i omalovažavanja Bošnjaka te njihovog okrivljivanja za sve i svašta“, ukazao je Salkić ističući da današnji Dodikov istup u Skupštini nije istup premijera, „već čovjeka koji ovdje ne želi Bošnjake“.

Šef Kluba SDA u Skupštini RS-a je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ocijenio i da je Dodik u svom izlaganju najmanje govorio o prijenosu nadležnosti s entiteta na nivo države, što je tema današnje sjednice entitetskog parlamenta.

„Dodik je govorio u maniru nekoga koji želi da izazove haos i probleme. Razočarani smo ovim istupom i iznošenjem niza kvalifikacija koje nemaju veze s onim što je danas BiH“, rekao je Salkić.

Ukazao je i da se prenesene nadležnosti s RS-a mogu vratiti samo uz saglasnost i Federacije BiH i državnog parlamenta te dodao da je Dodik „siguran da to ne može dobiti“.

Međutim, kaže Salkić, Dodik je u izlaganju u Skupštini RS-a iskoristio priliku „da iznese sve svoje lične frustracije“.

Šef Kluba SDA je iznio i stav da sve nadležnosti treba prenijeti na državu, a entitetima ostaviti da se bave lokalnom zajednicom“.