BiH
0

Dodik zagovara vraćanje imena bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će obilježavanje stradanja pripadnika JNA 1992. godine u Tuzli koje će sutra prvi put biti organizovano na mjestu zločina proteći mirno i da će postati tradicija.

"Do sada se to nije moglo desiti jer se nije moglo ući u Dobrovoljačku u Sarajevu ni u Tuzlu na mjesta stradanja pripadnika JNA", podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada namjerava da na tim mjestima postavi spomen ploče, a pokrenut će i inicijativu da se sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu vrati stari naziv Dobrovoljačka, uz obrazloženje da se promjenom naziva ulice želi "pobjeći od događaja" 1992. godine.

Premijer Dodik je rekao da je bio spreman da prisustvuje obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, ali je procijenjeno da značaj obilježavanja treba da bude isključivo vezan za dolazak porodica stradalih, kao što je planirano i za sutra u Tuzli.

"Bilo je procjena da bi dolazak visokih političara ili ljudi iz vrha vlasti , pa i mene, mogao dati neku drugu dimenziju politizacije i na neki način omalovažiti samo mjesto stradanja“, rekao je Dodik.      

U organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će prvi put nakon 18 godina paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža biti obilježeno stradanje pripadnika JNA u "tuzlanskoj koloni".