BiH
0

Dodik: Stanković nije trebao izdržavati kaznu u mjestu rođenja

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije bilo primjereno da Sud BiH uputi Radovana Stankovića na izdržavanje kazne u Foču, gdje je rođen i gdje ima školske drugove i prijatelje.

"Ovo nije trebalo RS-u, ali to nije njena stvar, jer ga ona nije osudila i odredila da ide u zatvor u Foču, već je to učinio Sud BiH", kazao je Dodik i dodao da je od Suda BiH potpuno neodgovorno što zatvorenike takvog tipa upućuje u zatvore, posebno u mjesto gdje su rođeni i živjeli.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da ga upućivanje Stankovića na izdržavanje kazne upravo u mjesto gdje je rođen , "asocira na neku želju da se upravo to možda i desi to što se desilo", ali da je sve ovo previše ozbiljna stvar i ne može se prema tome na taj način odnositi.

Komentirajući to što je SIPA preuzela istragu o odbjeglom Stankoviću, entitetski premijer je kazao da će bez obzira na to policija RS-a učiniti sve da se taj osuđenik uhapsi i da se vrati tamo gdje mu je mjesto - u zatvor.

Podsjetio je i da je jučer naložio smjenu upravnika Kazneno-popravnog zavoda Foča Aleksandra Cicmila, te da on ima samo moralnu, a ne i drugu odgovornost i najavio "da će biti promijenjeni gotovo svi ljudi u tom zatvoru", iako je to već pokušano, ali je problem u Zakonu o administrativnoj službi.

"Taj zakon ne dozvoljava da se bilo ko pomjeri, a kada se desi ono što se desilo onda ste vi odgovorni i to govori koliko je kompleksno upravljati sistemom zatvorskih službi i drugim oblastima državne uprave", naveo je Dodik.

Istaknuo je i da sva devotorica čuvara kojima je pobjegao Stanković "zaslužuju da budu zatvoreni dok se ne utvrdi kako se to desilo".

Navodeći da policija RS-a nema nikakve veze sa činjenicom da je Stanković uspio da pobjegne, entitetski premijer je naveo da je nadležnost osiguranja osuđenika bila na zatvorskim vlastima, koje imaju svoju stražarsku službu i koja nije dio policije RS-a, a MUP RS-a je bio uključen tek kada se bijeg desio poduzimajući sve neophodne mjere.

Podsjetio je i da je OHR jučer "jasno rekao da je zadovoljan poduzetim mjerama policije RS-a".