BiH
0

Dodik: Srbija može da nastavi svoj evropski put

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srbija ponovnom pobjedom Borisa Tadića na predsjedničkim izborima može da nastavi svoj put ka evropskim integracijama te na bitno sadržajan način rješava i druga nagomilana pitanja koja ima.

Dodik je uvjeren i da će nova demokratska praksa u Srbiji doprinijeti njenoj dugoročnoj stabilizaciji.

"Srbija je pokazala svoj demokratski kapacitet i drago mi je da je Tadić pobijedio", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci navodeći da je to dokaz da će se saradnja RS-a i Srbije nastaviti u okvirima koji su bili i do sada, bez bitnih promjena u tom pogledu.

U narednom periodu, naveo je, može da se očekuje realizacija drugih projekata, socijalnog i ekonomskog aspekta, o kojima je ranije razgovarano zajedno na sastancima s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Entitetski premijer je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić imao sinoć korektan nastup, čestitao Tadiću i pozvao Srbiju na mir, što je, za Dodika, veoma važno i dokaz kompletne demokratske zrelosti Srbije, a što je važno i sa stanovišta regionalne stabilnosti.

Čestitavši Tadiću na pobjedi, Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su izbori u Srbiji prošli u fer i korektnoj atmosferi, bez nepravinosti tokom glasanja.

Dodik je, podsjetivši da je i lično bio uključen u podršku Borisu Tadiću na izborima, izrazio ukupno zadovoljstvo pobjedom kandidata Demokratske stranke u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije.