BiH
0

Dodik poziva na postizanje dogovora o reformi policije

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je veoma razočaran što u jučerašnjim razgovorima o reformi policije u BiH nije učinjen nikakav napredak "zbog nepostajanja volje bošnjačkih političkih partija da se uključe u diskusije u ovoj fazi".

"Uprkos našim snažnim rezervama u pogledu legitimiteta Direkcije za reformu policije i načina na koji je njen Konačni izvještaj načinjen, RS je pokazala volju da Izvještaj razmatra kao osnovu za diskusiju i napravi velike ustupke kao znak spremnosti da postignemo provodiv dogovor o ovom osjetljivom pitanju i otvorimo put pridruživanju Evropskoj uniji", navodi se u Dodikoj pisanoj izjavi.

Zbog toga je RS, kako se dodaje, predložila ograničen broj amandmana na Izvještaj Direkcije, koji su u potpunosti usklađeni s tri evropska principa i vjerujemo da će u velikoj mjeri doprinijeti izgradnji konsenzusa.

"Naši prijedlozi nadograđuju već predložene amandmane koji su nedavno prezentovani od prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana na konačni izvještaj Direkcije. RS je spremna da učini dodatne napore u cilju pronalaženja rješenja i pozivamo ostale učesnike u razgovorima da i oni učine bar nekoliko koraka prema postizanju dogovora", naveo je Dodik.

Činjenica da druge stranke trenutno nisu spremne da razmatraju ove kompromisne prijedloge predstavlja, kako je naveo, izgubljenu priliku za sve strane da dođu do sporazuma prije sastanka Vijeća za implementaciju mira i 2. marta, kao roka za postizanje sporazuma o reformi policije.

"Naglašavamo da je razgovor na bazi uvažavanja interesa svih konstitutivnih naroda i oba entiteta, a u skladu s Ustavom BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom i tri principa Evropske unije, jedini način da se dođe do konsenzusa koji je preduslov za postizanje opšteprihvatljivog i održivog rješenja", kaže se u Dodikovoj izjavi.

Republika Srpska, kako je istakao, spremna je na razgovore jer je provodivi sporazum koji je prihvatljiv za sve strane ključna pretpostavka za otvaranje puta ka pridruživanju Evropskoj uniji i boljoj budućnosti za sve ljude u RS-u i BiH.