Uputio pismo Vijeću sigurnosti UN
0

Dodik optužuje Inzka za miješanje u sve sfere života u BiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo Vijeću sigurnosti UN u kojem optužuje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nastavlja s paušalnim i neargumentovanim optuživanjem RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma.

Dodik tvrdi da je "kranje vrijeme da visoki predstavnik prestane sa uplitanjem u dnevno političke i teme koje su u svakom društvu isključivo unutrašnje".

Pismo, kao i izvještaj RS-a UN-u, objavljeni su na internet stranici entitetskog predsjednika, a, između ostalog, tvrdi se da je cilj Inzkovog izvještaja o stanju u BiH da se “održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primjene Dejtonskog sporazuma ili je riječ o tekućim pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura”.

Inzka Dodik optužuje “za pristranost s ciljem da dovede u zabludu, kao i da opet ne nudi ni jedan konkretan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprječava da te teške optužbe iznese na više mjesta u svom izvještaju".

“Meni je odavno jasno da visoki predstavnik u nedostatku stvarnog posla koji mu je dat aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, a koji se tiče nadziranja primjene Dejtonskog sporazuma, pokušava da se uplete u lokalna pitanja i da se de facto ponaša kao jedna od strana u BiH, ali on u ovom izvještaju pokazuje očitu namjeru da se uplete u posao u kome jedinu ulogu mogu imati isključivo EU i njene institucije s jedne, odnosno BiH i njeni organi s relevantnih nivoa vlasti s druge strane, kao što je strukturisani dijalog", tvrdi entitetski predsjednik.

Inzka optužuje i da se “miješa” u životna, politička, ekonomska i finansijska pitanja BiH.

"Da li BiH može da bude tretirana kao suverena i nezavisna zemlja ukoliko međunarodni predstavnik polaže prava da se upliće u pitanja formiranja organa vlasti, usaglašavanja budžeta i raspodjele prihoda od indirektnih poreza", pita se Dodik.

Tvrdi da se RS bori za pravednu rapodjelu poreznih prihoda između različitih nivoa vlasti, te navodi da RS ne osporava nadležnosti BiH niti ruši sistem indirektnih poreza, ali insistira na politici „čistih računa“.

Optužuje Inzka da nema nadležnost, ali se miješa i u pitanje imovine, a da je situacija u “kojoj smo sada u vezi sa pitanjem imovine u najvećoj mjeri rezultat nekonzistentnog i navijačkog ponašanja visokog predstavnika".

Za RS je, kaže u pismu, prihvatljivo da se ustanove liste imovine koje su neophodne za funkcioniranje institucija na nivou BiH i da im se ta imovina da na upotrebu, uz klauzulu da prestankom potrebe za njenim korišćenjem ona bude vraćena u vlasništvo entiteta odnosno opština na čijem se teritoriju nalazi.

"Ostala imovina biće uknjižena kao vlasništvo entiteta, odnosno oština tamo gdje se nalazi. Ovaj jasan princip treba primjeniti kako na vojnu tako i na ostalu imovinu čime bi se otklonile sve nedoumice i otklonio jedini formalni razlog za nezatvaranje kancelarije visokog predstavnika", naveo je, između ostalog, Dodik.