BiH
0

Dodik o izmjenama Izbornog zakona

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je cilj izmjena Izbornog zakona BiH, koje su dogovorene sa Socijaldemokratskom patijom BiH (SDP), vraćanje na scenu politike odgovornih ljudi koji se ne bi bavili spekulacijama, već bi vodili ozbiljne poslove.

"Ono što je dogovoreno, to će se provesti i zato imamo kapacitet u parlementu", rekao je Dodik, podsjetivši da su dogovorenim izmjenama Izbornog zakona predvićene zatvorene izborne liste i oduzimanje nadležnosti ponovnog prebrojavanja glasova Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i utvrđivanja sukoba interesa.

Lider SNSD-a je naglasio da će se zatvorenim kandidatskim listama suzbiti nelojalna konkurencija među kandidatima iz istih partija, te da bi zahvaljujući zatvorenim listama samo procenat dobijenih glasova za stranku određivao koliko i koji kandidati će dobiti mandat u parlamentu.

"CIK je suočena sa ogromnim problemima u vezi sa Glavnim mjestom za prebrojavanje glasova koje se ovim izmjenama zakona ukida. Izborni rezultati bi se dobijali na biračkim mjestima sa mogućnošću žalbe na nekom višem nivou CIK-a gdje se posebno formiraju komisije, a ne da ima stalna komisija za prebrojavanje koja nas je sada dovela u poziciju da je BiH jedina zemlja u kojoj se i mjesec dana nakon izbora ne znaju rezultati izbora", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Prema njegovim riječima malverzacije koje su se dogodile na glavnom mjestu za prebrojavanje glasova govore da to mjesto treba da bude ukinuto.

"Nismo uspjeli da dogovorimo povećanje cenzusa, a mislim da bi bilo potrebno za društvo da on bude povećan bar na pet odsto, jer sada u nekim opštinama imamo situaciju da devet partija uću u parlament sa po jednim odbornikom. U takvoj atmosferi možete da samo očekujete kupovinu mandata, ništa više", konstatovao je Dodik