BiH
79

Dodik: Nacionalna zastupljenost prema podacima iz 1991. je nametnuta i neprihvatljiva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da je vratio Narodnoj skupštini RS-a Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, jer je izazvao kontroverze.

Predstavnici vladajuće koalicije nedavno su prihvatili amandmane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na ovaj zakon, koji govore da struktura policijskih službenika u policiji RS-a treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

Ovo je izazvalo oštre optužbe opozicije u RS-u, uz stav da je vlast u RS-u izdala srpske nacionalne interese.

Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da nije potpisao Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, već ga vratio u Narodnu skupštinu i on će ponovo ići na glasanje u entitetskom parlamentu.

Tvrdi da je odrednicu o popisu iz 1991. godine u Ustavu RS-a nametnuo visoki predstavnik i da ona ne može da se primjenjuje, jer nije relevantna i ne stoji ni u Ustavu BiH.

Tražit će, kaže, da Vlada RS-a iz svih zakona izbaci tu odredbe, na kojoj insistiraju Bošnjaci.

Dodik ističe i da će formirati savjetodavno-pravnu grupu koja treba da kaže kako prevazići blokade zakona od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, za koje je rekao da je također nametnuto i nije obaveza RS-a da ima to vijeće.

Savez za promjene optužio je prethodno danas vlast u RS-u za izdaju srpskih nacionalnih interesa prihvatanjem amandamana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u te su pozvali predsjednika RS-a Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona da ne bi stupio na snagu.