BiH
556

Dodik kao Tito: Fabrike radnicima, samoupravljanje nam je jedini spas

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik RS-a sastao se danas u Srebrenici sa novoizabranim gradonačelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem, a na konferenciji za medije govorio je ponajviše o ekonomskom stanju u BiH, pozvavši na saradnju sve u BiH.

Dodik se osvrnuo i na činjenicu da BiH ne upravlja Centralnom bankom BiH, što je jedan od ključnih ekonomskih problema u zemlji. Prema njegovom mišljenju, Centralnom bankom BiH upravljaju stranci kojima nije u interesu prosperitet BiH, već prosperitet vlastitih zemalja i banaka.

"Nemoguće je da u ovim ekonomskim okolnostima dominantnu ulogu imaju i dalje stranci. Bez obzira na to što njih formalno nema nijednoga, znamo na koji način se vlada", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da Centralna banka BiH ima milijardu KM više od obaveznih rezervi, pri čemu stranci ne dozvoljavaju da se štampa novac.

"Umjesto toga, oni nas tjeraju da se zadužujemo kod njihovih banaka po kamati od 4 do 5 posto. Time mi njima održavamo te njihove banke, a Centralna banka pare čuva negdje van BiH", kazao je Dodik direktno prozvavši najveću banku u BiH.

Rekao je da je ovo zajednički interes svih u BiH jer bi intervencija centralne banke značila prosperitet za sve. Rekao je da je o ovome otvoreno pitao i Bakira Izetbegovića, kao i druge političare, poručivši da se on ne boji stranaca. Pozvao je da se o ovome postigne dogovor svih strana u BiH.

"Možda je bilo razumno 1996. godine, 1997. i 1998. da imate 5-6 posto veću podlogu za emisiju novca. Sada je ovo pogubno za BiH", rekao je Dodik dodavši da se sa pokrićem u BiH sada može emitovati do milijardu KM, što je više od svih deficita budžeta u BiH.

Dogovor o ovom pitanju BiH, prema Dodikovom mišljenju, koče stranci.

Dodik je rekao i da su stranci pritiskom izdejstvovali da se privatiziraju sve kompanije, čak i u onim malim općinama kao što su Rudo, Kalinovik...

"Nikada nisam sreo investitora koji je rekao želim investirati u Kalinovik, u Rudo", rekao je Dodik, poručivši da je jedini spas za ove općine da država osnuje neku kompaniju koja bi radila na bazi lokalnih resursa te da nakon pokretanja kompanije koja bi bila samoodrživa dionice podijeli lokalnom stanovništvu.

Dodik je govorio i da fiksni odnos eura i marke (1:1,95) ide isključivo u korist uvozu u BiH, pri čemu to opstruiše domaću proizvodnju. Spomenuo je proizvodnju vode kojom je cijela BiH izuzetno bogata.

"Onda nam ti isti stranci dođu i kažu zašto ne možete da razvijete realnu proizvodnju? Pa naravno da ne možemo jer je kurs KM nerealan. Valjda će se naći neko u BiH ko je spreman inicirati jedan sastanak o ovome. Ako sam to ja, ja sam spreman", rekao je Dodik.

Rekao je da u RS-u i u FBiH postoje ukupno dvije kompanije koje proizvode vodu, dok se sve ostalo uvozi. Prema njegovom mišljenju, određeni oblik zaštite domaćih proizvođača mora postojati kako bi oni ojačali i bili konkurentni na svjetskom tržištu.

"Ovdje nam dolazi meso koje subvencioniraju sa eurom po kilogramu i onda ovdje nema niko računa da proizvodi. Tako vam je i sa mlijekom, sve zemlje štite svoju proizvodnju. Samo ovdje nema niko da štiti, samo zato što neko iz EU kaže da se ljuti. E pa ljutite se koliko hoćete", rekao je Dodik dodavši da naprimjer Norveška u vrijeme dospijeća poljoprivrednih proizvoda ima zabranu uvoza od 60 dana.

"Oni to mogu, a mi ne možemo. Zašto? Pa imamo li pameti. RS to ne može sama uraditi kao ni FBiH, ali to možemo uraditi zajedno", dodao je Dodik.