BiH
173

Dodik i Vučić: Treba vjerovati Njemačkoj, njena podrška važna je za BiH

Piše: M. N.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: SRNA)
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: SRNA)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Razgovarali su o brojnim aktivnostima Srbije i RS, a posebna pažnja posvećena je napredovanju BiH u aktivnostima u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodik je izrazio zabrinutost da bi SSP mogao imati negativne posljedice na privredu RS-a, a Vučić je obećao kako će Srbija dati svoj doprinos i da će u augustu posjetiti Hercegovinu kako bi pronašli način da pomognu ovom dijelu zemlje.

"Razgovarali smo o unapređenju odnosa između Republike Srpske i Srbije. Sretan sam što je Dodik razgovarao sa saveznim ministrom Republike Njemačke (Christianom Schmidtom, op.a.). Sigurno su bili dobri rezultati tog susreta. Ne krijem, izrazio sam želju da saslušaju savjete i uvaže argumente i Njemačke. Mislim da bi bilo dobro za cijeli region da se potpiše SSP", rekao je Vučić.

Dodik se zahvalio Vučiću što je, kako je rekao, organizovao sastanak sa Schmidtom koji je došao po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Bio je to odličan sastanak. Mislim da treba vjerovati Njemačkoj i da će to omogućiti da se BiH, a time i RS, dalje kreće ka evropskim integracijama. Mislim da je to način da se pomogne maloj zajednici poput BiH", rekao je Dodik.

Najavio je kako će Vučić krajem ovog mjeseca prisustvovati otvorenju dionice autoputa od Prnjavora do Doboja dugoj 36 kilometara, i dionice autoputa Banja Luka - Doboj koji će biti završen do kraja iduće godine. Dodik je istakao kako je ovo zajednički uspjeh Srbije i RS-a.

Dodao je da se radovi na mostu Ljubovija u Bratuncu odvijaju prema predviđenom planu i da će biti završen u planiranom roku.

Istaknuto je kako će Srbija i RS imati još mnogo zajedničkih akcija i kako je bitno za Srbiju da RS napreduje.