Majke Srebrenice i Žepe
0

"Dodik i Ivanić opravdavaju genocid"

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasilo se u nedjelju saopćenjem za javnost u kojem je osudilo izjave Milorada Dodika i Mladena Ivanića u povodu usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, ocijenivši ih sramotnim pokušajem minimiziranja zločina koje je osudila Evropa i cijeli svijet.

Dodikova i Ivanićeva retorika u najmanju ruku opravdava genocid u Srebrenici, jer kako drugačije shvatiti "izbalansiranost" o kojoj Dodik govori... Za Dodika su poginuli srpski borci s puškom i ubijeni goloruki dječaci u Srebrenici isto, navodi se, između ostalog, u reagiranju Udruženja.

Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, istovremeno smatra neprihvatljivom Ivanićevu izjavu kojom on otvoreno poziva na zaborav i minimizira genocid u Srebrenici.

"Evropa i svijet su priznali istinu, priznali su šta se dešavalo u Srebrenici 11. jula 1995., samo karikaturalni likovi koji slijede politiku mržnje Radovana Karadžića svojim izjavama pokušavaju baciti u zaborav istinu ili pak opovrgnuti je", navodi se u saopćenju.