Sastanak SNSD-a i SDS-a
0

Dodik i Bosić za Vijeće ministara, ali i rješavanje svih pitanja

FENA
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) dogovorili su danas da na tri ministarska mjesta koja pripadaju tih dvjema stranaka u Vijeću ministara BiH budu Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Šarović, ali i traže da se uz formiranje Vijeća ministara riješe i druga pitanja koja su dio dogovora šetorice lidera najjačih političkih stranaka.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka s predstavnicima SDS-a, koje je predvodio Mladen Bosić, kazao da ne spore formiranje Vijeća ministara ali da uz to moraju biti riješena i pitanja oko budžeta i usvajanja zakona o sistemu državne pomoći i popisu stanovištva.

"Konstatirali smo da imamo dovoljno vremena da zakažemo zajedničku sjednicu oba doma parlamenta BiH kako bi se razmatrala ta dva zakona“, rekao je Dodik na pres-konferenciji navodeći da ne spore formiranje Vijeća ministara, ali da mora biti ispunjeno sve što je dogovorila „šestorka“.

Tvrdi i da da nije opravdan „zastoj“ oko budžeta, „jer je dogovoreno da prošlogodišnji budžetski okvir može da bude na nivou izvršenja onoga što je potrošeno u 2011.“, a da problem predstavlja činjenica da je došlo „do povećanja tog izvršena za oko 120 miliona“ zbog čega to pitanje treba što prije riješiti.

Zastoj u servisiranju inodugova pravi problem, kaže, i u RS-u zbog toga traže da se to pitanje riješi uporedo s Vijećem ministara BiH.

Dodik je naveo da neće biti osporavanja kandidata koje su ostale stranke predložile u Vijeće ministara, jer je „suština“ da se to „tijelo sastavlja, a ne bira“, pa stoga i ne očekuje da neko osporava kandidate SNSD-a i SDS-a.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao da te dvije stranke imaju određene zahtjeve prema mandataru za sastav Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi koje će iznijeti na sastanku naredne sedmice, a očekuje da se provede dogovor da se formira i to tijelo, ali i riješi pitanja budžeta i usvajanja dva zakona.



Komentirajući izjavu Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da on ima separatističke namjere predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da što se njega tiče "Bosna se raspada, a da nema separatizma“.