BiH
0

Dodik: BiH ne može imati jednog predsjednika i vladu

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće dozvoliti da se eurointegracije BiH koriste za modeliranje ustavnog uređenja zemlje s ciljem slabljenja autonomije RS, te poručio da BiH ne može imati jednog predsjednika i vladu.

Predsjednik RS je istakao da jeste za evropsku perspektivu BiH, ali samo ukoliko ona ne podrazumijeva ukidanje ili smanjenje autonomije Republike Srpske.

"Želimo da budemo vidljivi u tom procesu i da učestvujemo u procesu evropskih integracija. Proces koji smo ranije imali, a koji se zvao funkcionalna BiH u pravilu je tražio nove institucije i nove organe na nivou BiH", podsjetio je Dodik večeras gostujući na Federalnoj televiziji.

On je napomenuo da je to bilo usmjereno ka tome da Republika Srpska izgubi svoje nadležnosti, institucionalno se ojača BiH i time smanji autonomija RS.

"Mi smo rekli da je to put koji ne želimo da slijedimo i drago nam je što smo sada u poziciji da pregovaramo o mehanizmu koordinacije u BiH, koji uvažava nadležnost svih nivoa vlasti i obezbjeđuje uključivanje svih nivoa vlasti", rekao je predsjednik RS.

Naglasivši da je RS obezbijedila institucionalne kapacitete da prihvati evropska pitanja i da se sa njima nosi, Dodik je rekao da je svjestan da je evropski put - put prilagođavanja, ali da ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od onog koje su prolazile druge zemlje koje su se pridruživale EU.

Govoreći o reformama koje su zloupotrijebljene na način da se oslabi RS, a ojačaju institucije BiH, Dodik je kao primjer naveo reforme u sistemu odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza.

"Kada je riječ o odbrani, rečeno je da će ta reforma pojeftiniti izdvajanja za vojni sektor, a danas je to daleko više nego što je bilo na početku. To je bila klasična prevara onih koji su stajali iza te reforme, objašnjavajući nama da će to dovesti do smanjenja troškova i da ta sredstava možemo da usmjerimo na neke druge sektore", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je stav SNSD-a, čiji je predsjednik, da BiH mora da bude demilitarizovana, te da u tom smislu kao svoje veliko dostignuće posmatra ukidanje služenja redovnog vojnog roka.

Dodik je napomenuo da nije bilo koristi ni od toga što je visoki predstavnik nametnuo Sud i Tužilaštvo u BiH.

"Visoki predstavnik je mimo ovlaštenja nametnuo zakon o Sudu i Tužilaštvu i obezbijedio da se mimo Ustava napravi institucija na nivou BiH... Na taj način je prekršio ovlaštenja", istakao je predsjednik RS.

"Način izbora sudija i tužilaca takav je da advokati koji učestvuju u VSTS-u mogu da biraju sudije i tužioce, što je nakaradno i nigdje nema na svijetu", istakao je Dodik.

Govoreći o reformi u sistemu indirektnih poreza u BiH, Dodik je ocijenio da je formiranje Uprave za indirektno oporezivanje bila najgora odluka koju je RS prihvatila.

On je napomenuo da je je na taj način promijenjena dejtonska suština fiskalnog sistema i da je dozvoljeno da tom reformom RS izgubi suverentitet.