Nove optužbe
177

Dodik: Američki senator dezavuiše javnost, kao da nismo bili na istom sastanku

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) rekao je da je iznenađen izjavom senatora SAD Chrisa Murphyja te ga optužio da dezaviše javnost nakon njihovog jučerašnjeg sastanka u Sarajevu.
Dodik je izjavio da Murphyjev komentar za CNN "skoro da nema nikakve veze sa stvarnošću i izjavama koje su date tokom sastanka i za koje postoje uredno vođene zabilješke".

"Kao da nismo bili na istom sastanku. Ova matrica koju decenijama prate zvaničnici i mediji SAD pokazuje da za Srbe na Zapadu nema pravde i da smo narod koji je, po njihovom mišljenju, potrebno disciplinovati, ako treba i potpuno nedemokratskim metodama, lažima i prijetnjama. Zaista sam razočaran", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da kad god dolaze visoki zvaničnici, a pogotovo iz SAD-a, probudi se nada da će neko od njih imati hrabrosti da dešavanja i pojedince u BiH nazove pravim imenom.

"Nažalost, svaki taj susret donese samo papagajsko ponavljanje iste, medijski isprane priče koja nanosi štetu ne samo Srbima i Republici Srpskoj, nego i BiH u cjelini", smatra Dodik.

Podsjetimo, senator Chris Murphy rekao je za CNN da je stanje u BiH gore nego što je bilo poslije rata.

"Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije što bi lako moglo dovesti do sukoba koji bi mogao prerasti u nasilje. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu", istakao je Murphy.

Ovaj demokrata smatra da je ovo vrijeme kada su mnogi zabrinuti za BiH i da je ta poruka poslana svim političkim liderima uključujući i Milorada Dodika.